Gemeente Zandvoort


Algemene beschouwingen GroenLinks 2010

Mijnheer de voorzitter, leden van de raad en college, belangstellenden op de tribune en de luisteraars thuis.

Vooruit / achteruit
Alhoewel de algemene beschouwingen vooral bedoeld zijn om een blik op de toekomst te werpen ontkom je er niet aan in het laatste jaar van deze raad en collegeperiode ook terug te kijken.

Middenboulevard
Het was inzet van de verkiezingen en er zou goed naar de bewoners geluisterd worden. Eenzijdige communicatie heeft plaatsgevonden, maar ook luisteren? GroenLinks betwijfelt het. Er is een bestemmingsplan aangenomen. Maar wat is de waarde van het bestemmingsplan? Een bestemmingsplan is er voor om zekerheid te bieden voor de burgers, duidelijkheid over de mogelijkheden van hetgeen wel of niet kan. Weet de burger nu, met alle wijzigingsbevoegdheden, waar hij of zij aan toe is? Veel investeringen en onderzoeken hebben we al af moeten schrijven. Dat is gebeurd, maar wat hangt ons nog meer boven het hoofd?? Werk genoeg over voor de volgende raad en het volgende college.

Cultuur, ons oude dorp
Op papier maken we ons zorgen over het dorpsgezicht en al wat er mee samenhangt. Het oude dorpskarakter willen we graag behouden. Bestuurlijk wordt er anders mee omgegaan. Karakteristieken panden verdwijnen. Met de hoogbouw plannen voor het LDC worden de keurig gerenoveerde woningen aan de Koningstraat ongeveer ingemetseld, waardoor een deel van het oude dorp aan het gezicht onttrokken wordt. Het wordt hoog tijd dat het Culturele erfgoed beter beschermd wordt.

Duinen - natuurgebied
Dat we trots en zuinig moeten zijn op onze natuurgebieden horen we steeds vaker, zelfs in het gemeentebestuur van Zandvoort. De natuurrecreant en ecotoerisme worden als een belangrijke kans gezien. Maar de uitvoering van het beleid is nog altijd hetzelfde: ouderwets en niet meer van deze tijd. Geluidsoverlast in natuurgebieden wordt niet beperkt en de duinen blijven een kwetsbare restpost.

Twee keer heeft de gemeente Zandvoort in het verleden illegaal overtollig rioolwater via de effluentvijvers in het beschermde natuurgebied geloosd. Rechtszaken, boete en vervuiling van het duingebied tot gevolg. Met hoge kosten heeft de provincie het natuurgebied weer schoongemaakt. Het verbaast ons dat de gemeente Zandvoort bij de provincie nu vergunning heeft aangevraagd om overtollig rioolwater in het beschermde natuurgebied te mogen lozen. Volgens berekening zou het slechts 1 keer in de 25 jaar voorkomen, maar dat kan ook meteen volgend jaar zijn. Pijnlijk detail, het rioolwater wordt eerst in effluentvijvers gepompt, die ernstig vervuild zijn, en daarna doorgepompt naar het openbare duingebied. Over eerst saneren van de vervuilde vijvers wordt met geen woord gerept. Een gedateerde opstelling ten aanzien van duurzaamheid en dit eerst bespreken in de raad was schijnbaar ook overbodig.

Plannen in de structuurvisie om fietspaden in beschermde natuurgebieden aan te leggen typeert ook niet van respect voor de natuur. De fietspaden kunnen ook langs het dorp op de bestaande verharding worden aangelegd. Langs de Frans Zwaanstraat en Cort van de Lindenstraat wordt zelfs om een strook van 12m gevraagd, voor 3,5m fietspad. De verborgen agenda van de vroegere Hooofdwegenstructuur kwam hiermee ook weer boven water. In de structuurvisie wordt de hoofdweg op het laatste moment weer langs de Zuidduinen ingetekend.

Algemene beschouwingen 2010 GroenLinks

Financiën
Dat de financiën op lange termijn ook ons zorgen baren, zal niemand verbazen. Dure projecten, hoge investeringen, hoge blijvende rentelasten. En een aanzienlijk lagere bijdrage van het rijk. Hoe lossen we dit op, zonder de lokale belastingen te verhogen? GroenLinks denkt aan een paar maatregelen:
Als eerste de verhoging van de efficiëntie van bestuur, samenwerking met buurgemeentes en misschien ook afstoten van taken. Bezuinigingen zijn nooit leuk, maar GroenLinks is bereid haar steentje bij te dragen in het zoeken naar oplossingen.

Bestuurskracht
Hoever zijn we inmiddels gevorderd?
De burger heeft nog altijd de indruk dat het aan alle kanten rommelt. De kwaliteit van het bestemmingsplan Zandvoort Centrum heeft ook geen positieve bijdrage geleverd. De communicatie met de bevolking, hoor en wederhoor, is waarschijnlijk het zwakste punt van het bestuur. Verbetering hiervan vraagt een andere mentaliteit.

Een ander voorbeeld van vooruitgang in bestuurskracht: Een van onze eerste vragen aan het college was de ontsierende en ook gevaarlijke situatie, in woonwijk en toeristisch gebied, van een niet afgebouwd pand op de zuid boulevard. En zie wat de vooruitgang in 3,5 jaar heeft opgeleverd.

Bedankt voor uw aandacht
Namens de Fractie GroenLinks
Cees van Deursen