European Parliament

"Wij hopen vóór het eind van het jaar een officiële aanvraag voor EU-lidmaatschap in te dienen," zei de Servische minister van Buitenlandse Zaken, Vuk Jeremic, tijdens zijn bezoek aan het Parlement op 5 november. Jeremic is vastberaden om de Servische toetreding van de EU van het vraagstuk over de onafhankelijkheid van Kosovo gescheiden te houden. Hij hoopt om zijn land uit het huidige politieke en economische isolement te halen en nieuwe kansen voor de jongste generatie Serviërs te creëren.

Wanneer denkt u dat Servië EU-lid zal worden?

Dat is zeer moeilijk te voorspellen maar ik denk het over ongeveer vijf tot zeven jaar zal zijn. Deze periode klinkt realistischer, aangezien de Westelijke Balkan zich in een positie van ophanden zijnde toetreding bevindt, maar het is ook een politiek besluit door de lidstaten. Servië moet proberen om zo snel mogelijk dit te halen.

Wanneer gaat u een verzoek voor lidmaatschap indienen?

Wij hebben een zeer sterke intentie om dat vóór het einde van dit jaar te doen. Het debat in Servië - welke kant wij op willen - is al gevoerd. Wij hadden vorig jaar twee referenda (presidentiële en parlementaire verkiezingen) en allebei resulteerden in een "ja" wat betreft een toekomst in de EU.

Het Servisch publiek was niet altijd gunstig gestemd wat betreft de EU. Hoe is dit nu?

Tegen het einde van vorig jaar en begin dit jaar, was de houding historisch hoog met ongeveer 85% voor. Momenteel staat ongeveer 70% van de bevolking gunstig tegenover EU-lidmaatschap.

Veranderde de houding toen veel EU- landen in 2008 Kosovo erkenden?

Dat is niet iets wat heeft bijgedragen, het is niet positief. Wij zijn erin geslaagd om deze kwestie met onze Europese partners die Kosovo erkenden, af te bakenen. Wij handhaven een strikte scheiding tussen het integratieproces in de EU en het bepalen van de toekomstige status van Kosovo. Dit is het officiële beleid van Servië en van de EU. En het is heel belangrijk om dit zo te houden.

Wat kan Servië aan de EU bijdragen?

De grootste bijdrage is vrede en stabiliteit in de regio. Andere bijdragen zijn - historisch, cultureel, door het meebrengen van onze eigen erfenis, erfgoed, gewoonten naar de EU - het voltooien van verbondenheid in verscheidenheid in de EU.

Het is heel moeilijk om een stabiel vreedzaam en welvarend deel van Europa voor te stellen met een groot zwart gat er in. Ik ben optimist en hoop dat de gehele Westelijke Balkan deze generatie tot de EU zal toetreden.

Als u aan Servië als toekomstige lidstaat denkt, zou u het dan als een anker van stabiliteit of als brug tussen Europa en Rusland zien?

In de betekenis van vrede en stabiliteit op de Balkan absoluut als een anker. Als u op de kaart kijkt, weet u zeker waar dat anker moet worden geplaatst.

Met Rusland hebben wij een relatie die eeuwen teruggaat. Wij hebben hetzelfde alfabet, delen zelfde geloof. Wij zijn cultureel zeer nauw verbonden, wij zijn partners en bondgenoten in wereldconflicten geweest en Rusland is tegenwoordig ook een belangrijke medestander wanneer het over onze diplomatieke inspanningen gaat om ons grondgebied en onze soevereiniteit te verdedigen.

Rusland steunt ons ook bij onze wens om EU-lidstaat te worden. Rusland is dus een goede vriend en Rusland zal altijd een goede vriend van Servië blijven. Ik ben van mening dat Servië door toetreding tot de EU kan bijdragen aan het verbeteren van het begrip tussen Rusland en de EU.

REF. : 20091106STO63894

Nadere informatie :


* Perspericht: Vuk Jeremic: Serbia likely to submit its EU application before end of 2009 (EN, 05-11-2009)
* Het Europese lot van Servië: parlementsvoorzitter Oliver Dulic aan het woord (16-10-2007)

* Jacek Saryusz-Wolski: "De toekomst van Servië en Kosovo ligt in de EU" (05-02-2008)

* Serbia 2009 progress report (EN)

Al het nieuws