EU EC Enterprise


Werkgelegenheid en sociale zaken - Antidiscriminatie - Racismebestrijding - 10/11/2009

16% van Europeanen ervaart discriminatie


Discriminatie van ouderen neemt toe volgens Europeanen.

Volgens een EU-enquête over discriminatie hebben steeds meer Europeanen de indruk dat je leeftijd een nadeel kan zijn op de arbeidsmarkt.

58% van hen vindt leeftijdsdiscriminatie nu een wijdverbreid probleem in eigen land. Vorig jaar was dat nog maar 42%. Nog meer Europeanenen
- 64% - denkt dat het probleem door de economische achteruitgang erger wordt.

In de enquête werd niet gevraagd of de slachtoffers van discriminatie te jong of te oud werden gevonden. De veranderende publieke opinie zou het gevolg kunnen zijn van hoge werkloosheidscijfers bij jongeren, maar anderzijds klagen net mensen van boven de 40 het meest over leeftijdsdiscriminatie.

De enquête English français werd gehouden in een periode van twee weken in mei en juni. Bijna 27 000 mensen in de 27 EU-lidstaten en 3 kandidaat-lidstaten (Kroatië, de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië en Turkije) konden hun mening geven over zes soorten discriminatie: op basis van etnische afkomst, geslacht, leeftijd, handicap, seksuele voorkeur en religie.

Ook discriminatie tegen gehandicapten wordt vaker waargenomen. Vorig jaar dachten de meeste respondenten dat die vorm van discriminatie zeldzaam was. Nu beschouwen de meesten het als een wijdverbreid probleem, dat wellicht nog erger wordt als de werkloosheid nog toeneemt.

Maar niettemin melden ongeveer evenveel mensen als vorig jaar, namelijk 16%, dat zij zelf enige vorm van discriminatie hebben ervaren.

Dat geldt ook als je dat cijfer uitsplitst. Zo vinden evenveel mensen als vorig jaar dat zij zelf gediscrimineerd worden vanwege hun leeftijd of geslacht.

Discriminatie tegen etnische groepen wordt nog altijd gezien als het grootste probleem. Net als vorig jaar zegt 61% dat dit vaak voorkomt in hun land. Maar veel verschil met leeftijdsdiscriminatie (58%) is er niet meer.

De resultaten van de enquête worden volgende week besproken op een Europese topontmoeting over gelijke rechten in Stockholm.

De EU peilt de publieke opinie over discriminatie sinds 2006 in het kader van een campagne om de burgers te wijzen op hun rechten. Bij de laatste enquête is ook gebleken dat nauwelijks een op drie Europeanen zijn rechten op dit gebied kent.

Meer over discriminatiebestrijding in de EU


* Campagne tegen discriminatie

* Een diverse samenleving, tegen disciminatie in Europa