RET

Spijkers met koppen tijdens OV-Top sociale veiligheid

11 november 2009

De RET en haar samenwerkingspartners hebben spijkers met koppen geslagen op de OV-Top over sociale veiligheid, die op woensdag 11 november werd georganiseerd. Alle partners maken zich met passende inzet sterk voor een veiliger openbaar vervoer en onderschrijven de intentie om in brede samenwerking en met maximale toewijding te werken aan een veilig en comfortabel openbaar vervoer in de Rotterdamse regio. Naast continuering van de bewezen constructieve samenwerking en veelheid aan maatregelen spraken de partners de ambitie uit om nieuwe initiatieven uit te werken en spoedig in te voeren. Dhr. Peters (algemeen directeur RET), burgemeester Aboutaleb, dhr. Korvinus (hoofdofficier van Justitie), dhr. de Jong (Politie Rotterdam Rijnmond) en dhr. Vervat (stadsregio Rotterdam) hebben hiervoor een slotverklaring ondertekend.

Er wordt uitwerking gegeven aan een brede uitwisseling van menskrachten en vernieuwing van toezicht- en inzetmodellen. Hierbij wordt ook gekeken naar inzet van maatschappelijke organisaties. Daarnaast wordt ingezet op structurele afstemming en overleg tussen stadsregio Rotterdam, gemeenten en deelgemeenten in de Rotterdamse regio en de RET. Samenwerking met andere vervoerders wordt geïntensiveerd, waarbij de RET een regierol binnen de stadsregio Rotterdam vervult op gebied van sociale veiligheid. De RET, Q-buzz en Connexxion hebben hiervoor een intentieverklaring getekend. Deze bedrijven geven aan dat sociale veiligheid buiten hun concurrentie valt.

Verder zullen cameraâs in alle RET-voertuigen standaarduitrusting zijn, cameratoezicht op afstand wordt gecombineerd met BOA (Bijzonder Opsporings Ambtenaar)-bevoegdheid en er komt een vlotte uitwerking/invoering van de domeinbevoegdheid. De deelnemende OV-bedrijven doen een dringend appel op de verantwoordelijke bewindslieden om snel tot een besluit te komen over het eindrapport van de Taskforce Openbaar Vervoer, met speciale aandacht voor extra toezichthoudend personeel in de metro gedurende de avonduren, extra inzet van BOAâs bij streekvervoer en een spoedige invoering van extra bevoegdheden.

RET Meldpunt 6061: samen sterk tegen vandalisme

Het belang van samenspel tussen burger en vervoersbedrijf is eveneens een van de uitkomsten van de dag. De RET lanceerde daarom tijdens de OV-Top het nieuwe RET Meldpunt 6061. Reizigers kunnen de RET vanaf nu helpen bij zorgeloos, comfortabel en veilig reizen. Meldingen van vandalisme â zoals graffiti, vernieling of agressief gedrag â kunnen worden doorgeven aan RET Meldpunt 6061. Dit kan telefonisch via 0900 â 500 6061, per SMS naar 6061 of per e-mail naar RET6061@ret.nl. Voor spoedgevallen en geweld moet natuurlijk altijd de politie worden gebeld op 1-1-2.

Halte, elke zondag vanaf 17.40 op TV Rijnmond