Ministerie van Defensie

Commandant ISAF bezoekt Uruzgan

11 november 2009, 21.49 uur

Commandant ISAF, generaal Stanley McChrystal heeft vandaag Task Force Uruzgan (TFU) bezocht. Generaal McChrystal op weg naar de brug.

Na het bijwonen van de herdenkingsceremonie van de Australische MRTF, waar ook de Australische minister-president Rudd aanwezig was, vertrok de generaal naar Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan, om een brug te openen. Ook deed hij per helikopter FOB Mirwais, PB Cobra en Camp Hadrian aan om zich te laten informeren over de situatie en te praten met de troepen.

De ceremoniële opening van de door Nederlandse fondsen en door Afghanen gebouwde Hospital Road Bridge werd traditiegetrouw voorafgegaan door het gebed van de mullah. In zijn toespraak bedankte Gouverneur Hamdam de Nederlanders voor de steun.

Generaal McChrystal gaf aan dat de Nederlandse praktijk van militaire actie gecombineerd met civiele ontwikkeling `absoluut' de richting aangeeft die de Navo-inspanningen in Afghanistan op moeten. "De bescherming van de bevolking vereist dat we veiligheid brengen, maar dat kan niet zonder het verbeteren van het bestuur en de ontwikkeling. Dat moeten we van gebied tot gebied uitbreiden, en wat we vandaag hier zien is daarvan een voorbeeld," aldus de generaal. Volgens generaal Marc van Uhm, heeft de ervaring van de afgelopen vier jaar bewezen dat het cruciaal is de Taliban `steeds verder weg te duwen van de bevolking' en vervolgens te zorgen voor goed bestuur en ontwikkeling. "Dat hebben we McChrystal goed kunnen laten zien. Dit is de manier om de bevolking weerbaarder te maken tegen de Taliban." De brug over de Teri Rud rivier tussen Tarin Kowt en de dorpen in het noorden verschaft de dorpelingen toegang tot de hoofdstad, en daarmee tot voorzieningen op het gebied van economie, gezondheidszorg en onderwijs. Zo'n drie maanden per jaar was het voor de bewoners van de noordelijk gelegen dorpen onmogelijk de provinciale hoofdstad te bereiken. Generaal McChrystal (l) in gesprek met gouverneur Hamdam