Ministerie van Economische Zaken

Frans Nauta ambassadeur open source en open standaarden

11 november 2009 | nieuwsbericht | Open Standaarden en Open Source Software

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken heeft Frans Nauta benoemd tot ambassadeur voor het actieplan Nederland Open in Verbinding. Dit plan stelt het gebruik van open standaarden door de overheid als norm en stimuleert het gebruik van open source software. Voordeel hiervan is minder afhankelijkheid van vaste software leveranciers en bijvoorbeeld een betere gegevensuitwisseling.

Doel van het ambassadeurschap van Frans Nauta is om (semi) publieke sectoren (onderwijs en de zorg) te informeren over het actieplan. Ook moet Nauta werken aan het actief betrekken van het veld bij de uitvoering van het Actieplan. "Juist in dit veld is er zeer veel kennis aanwezig buiten het Rijk die we actiever moeten aanboren", aldus Heemskerk in een reactie.

Open communities

Eerder dit jaar kondigde Heemskerk al aan bij de uitvoering van het NOiV meer gebruik te willen maken van de creativiteit en de initiatieven van de verschillende open 'communities'. Hij ging daartoe met hen dit voorjaar al in gesprek. Volgens Heemskerk weet Nauta goed wat er leeft in de maatschappelijke organisaties die actief zijn op het gebied van open standaarden en open source software. Hij is daarom bij uitstek geschikt om de ideeën voor de uitvoering van het actieplan te helpen concretiseren en in te passen in de uitvoering van NOiV. Ook heeft hij zelf ervaring met het onderwijs als lector aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Eind november spreekt Heemskerk opnieuw met de sector. Uit praktisch oogpunt is dit geen heel groot gezelschap, maar uiteraard staat het iedereen vrij zijn ideeën en suggesties bij de ambassadeur kenbaar te maken.

Maatschappelijke showcases

Onder het motto 'niets heeft zoveel succes als succes' zal Nauta daarnaast ook samen met NOiV inzetten op het ontwikkelen van een aantal showcases binnen de overheid. Zijn kennis en ervaring op onderwijsterrein maken Nauta bij uitstek geschikt om op dat terrein de bekendheid met het actieplan te vergroten en resultaten te bereiken. "Naast koplopers zoals het Octrooicentrum die voorop lopen moeten we meer organisaties hebben die laten zien hoe je met open source en open standaarden je voordeel kan doen als publieke organisatie," aldus Nauta.

Frans Nauta is de tweede ambassadeur die het actieplan NOiV gaat versterken. Eerder benoemde Heemskerk al Erik Gerritsen. Gerritsen richt zich met name op de medeoverheden zoals gemeentes en provincies en het ICT bedrijfsleven.

Meer infomatie:

* Journalisten kunnen bij vragen contact opnemen met Edwin van Scherrenburg, persvoorlichter Economische Zaken, telefoon: 070-3796464, email: e.v.vanscherrenburg@minez.nl