Ministerie van Economische Zaken

Heemskerk en banken maken afspraken over gebruik standaarden

11 november 2009 | nieuwsbericht | Open Standaarden en Open Source Software

Staatssecretaris Heemskerk en de banken (ING, ABN-AMRO en Rabobank) hebben woensdag 11 november 2009 afspraken gemaakt over breder gebruik van Standard Business Reporting (SBR) en de bijbehorende open standaard XBRL.

"In de samenwerkingsafspraken die we hier vandaag tekenen staat het realiseren van voordeel voor de ondernemer centraal. Dat wordt gerealiseerd als een bedrijf uiteindelijk met dezelfde financiële informatie aan zijn verantwoordingsverplichtingen naar zijn bank, de Belastingdienst, de KvK en het CBS kan voldoen. Dat ook de banken in zee gaan met SBR heeft een belangrijk vliegwiel effect en versnelt de implementatie van SBR en XBRL door bedrijven," aldus Heemskerk.

De SBR-aanpak (incl. gebruik van de open standaard XBRL),voorziet in standaardisering en automatisering van (financiële) verantwoordingen en rapportages. Kern van de gemaakte afspraken is dat de banken onder meer kredietrapportages middels de SBR-aanpak gaan promoten. Hierdoor zal het gebruik onder bedrijven van de SBR-aanpak en XBRL toenemen. Voor overheden en bedrijven is een breder gebruik hiervan belangrijk om zo de administratieve lasten fors te reduceren. Door het gebruik van één standaard kunnen dezelfde gegevens straks eenvoudig worden (her)gebruikt voor zowel de belastingaangiftes als voor het neerleggen van de jaarrekeningen als voor veel statistische informatie t.b.v. het CBS.

Naast administratieve lastenverlichting dient een breder gebruik van SBR en XBRL ook een ander doel. XBRL is namelijk aangemeld als een nieuwe open standaard op de lijst van open standaarden die de overheid gebruikt. Groter gebruik van open standaarden is een belangrijke element van het Actieplan NOiV. Dit plan stelt het gebruik van open standaarden door de overheid als norm en stimuleert het gebruik van open source software. "Voordeel hiervan is minder afhankelijkheid van vaste software leveranciers en bijvoorbeeld een betere gegevensuitwisseling," aldus Heemskerk.

Meer informatie:

* Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, Communicatie Economische Zaken , 070-3796464, 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl