Ingezonden persbericht

Beste mensen,
Ik ben terug van twee reizen naar Nicaragua en Ethiopië. Op verzoek van enkele van jullie hier een verslag van deze reizen met de belangrijkste resultaten.
Allereerst over Nicaragua. Tijdens het herfstreces is een regionale parlementaire conferentie over Veilig Moederschap in Nicaragua georganiseerd. Directe aanleiding voor deze conferentie was de interparlementaire conferentie over Veilig Moederschap (Millenniumdoel 5) die vorig jaar november plaats vond in de Tweede Kamer. Eén uitkomst van die conferentie was dat de 4 aanwezige Parlementsleden uit Nicaragua een strategische aanpak hebben ontwikkelt om de strafbaarstelling van therapeutische abortus in hun land te adresseren. Therapeutische abortus is geen abortus maar een medische ingreep om het leven van de moeder te redden wanneer die bedreigd wordt door een zwangerschap. In Nicaragua is het woord ´therapeutische abortus´ noemen al problematisch. Door de Den Haag conferentie vatte zij het idee om een stimulerende omgeving te creëren rond SRGR, seksuele voorlichting, preventie, therapeutische abortus etc. door te werken aan Veilig Moederschap, MDG5 in internationaal met name in regionaal verband.
De 4 Parlementariers van 4 verschillende partijen, waaronder de huidige en voormalige regeringspartijen, hebben mij uitgenodigd. Ongeveer 18 MP´s van 6 landen uit de regio waren aanwezig. Inclusief van El Salvador en de Dominicaanse Republiek waar net als in Nicaragua ook een totaal verbod op therapeutische abortus bestaat. Het is zorgelijk dat steeds meer landen in die regio therapeutische abortus strafbaar stellen, veelal onder druk van extreem religieuze groepen. Zo kende Nicaragua meer dan 100 jaar de mogelijkheid voor een medische ingreep terwijl zij al die tijd ook zeer christelijk waren. De meeste kerken in Nicaragua hebben therapeutische abortus altijd geaccepteerd. Ik heb naast mijn bijdrage tijdens de conferentie op zo veel mogelijk platforms en met personen een politieke dialoog over de twee onderwerpen, strafbaarstelling van therapeutische abortus en veilig moederschap, gehouden. Zo heb ik gesproken met rechters van het Opperste Hof gelieerd aan de twee grootste politieke partijen, met de Minister van Volksgezondheid, met gynaecologen en artsen in ziekenhuizen, met vrouwenrechten en proabortus activisten en NGO`s, met locale politici van de stedenbanden, Johan Biemans van de Nicalog en op vele manieren via de media. Van live radio en tv opnames tot aan kranten interviews. Iedere persoon met wie ik gesproken heb heeft een rol te spelen in de oplossing van dit probleem. Concreet is uit de conferentie een slotverklaring gekomen met daarin actiepunten om de werken aan Veilig Moederschap. Het voornemen is om over een jaar aan elkaar terug te koppelen wat een ieder in eigen land gedaan heeft. In Nicaragua zelf werken enkele van de MPs inmiddels aan een wetsvoorstel om seksuele voorlichting op scholen mogelijk te maken. Ook willen zij het budget recht beter gaan benutten in het voordeel van Veilig Moederschap. Voor onze Nederlandse ambassadeur zijn er weer vele mogelijkheden om de politieke dialoog voort te zetten. Er zijn nu meerdere spelers en er lijkt zich een nieuw politiek front af te tekenen die zich willen inzetten voor MDG 5. Het strafbaar stellen van therapeutische abortus is een schending van mensenrechten, immers een vrouw moet door de arts geholpen worden wanneer zij dreigt te sterven een staat kan medisch ingrijpen niet verbieden. De zitting van het Mensenrechtencomité in februari volgend jaar over Nicaragua biedt een hoopvol momentum om deze wet te niet te doen.
Dan een verslag over mijn reis naar Ethiopië. Op 26 oktober organiseerde Minister Koenders met de UNFPA een High Level Meeting over Veilig Moederschap nav de motie Gill´ard/Voordewind. Koenders heeft het goed gedaan, hij heeft onze motie werkelijk omarmd en het zich eigen gemaakt. Hij stond pal voor reproductieve rechten en inspireerde de aanwezigen. De uitkomst van die HLM is de Addis Urgent Call to Action on MDG5. Ik stuur deze als bijlage mee. Koenders kondigde aan dat Nederland volgend jaar het voorzitterschap van UNAIDS heeft en daar MDG5 hoog op die agenda zal zetten. Daarnaast heeft de Minister veel bilaterale gesprekken met Ministers van Volksgezondheid gevoerd. Tijdens de HLM waren er veel landenrapportages over resultaten maar ook over de uitdagingen. Twee voorbeelden wil ik noemen, die van Yemen en Afghanistan. Yemen heeft een sterke bevolkingsgroei, 46% is tussen de 0-14 jaar, Maternal Mortality Rate is 366, gebruik van anticonceptie is maar 19%, en 45% leeft beneden de armoedegrens! Zonder adequaat SRGR beleid zal Yemen ten onder gaan aan de bevolkingsgroei en toenemende armoede. Nederland heeft geassisteerd in de tot standkoming van Nationale plannen op de gebieden: reproductieve gezondheid, vrouwen, jeugd, populatie en health, development and poverty reduction. Afghanistan kent een van de hoogste Maternal Mortality Rates ter wereld. Mede door de Nederlandse inzet heeft 85% van de bevolking nu toegang heeft tot basic health packages of health. Deze worden geleverd door overheidsgecontracteerde NGO´s. Verder wordt er met Nederlandse financiering inzet oa verloskundigen getraind om op community niveau te werken. De politieke inzet is om voor eind 2010 MMR 15% te reduceren en volledige vaccinering van kinderen onder de 5 jaar.
Nederland werd alom geprezen voor haar leiderschap en heeft vele landen geïnspireerd tot hernieuwde inzet. Er was een ´sense of urgency´ en besef dat zonder een gezonde stabiele bevolking de armoede zal continueren. Een andere uitkomst van de bijeenkomst was dat de deelnemende multinationals, Nike en Johnson&Johnson hebben besloten om tijdens de business alliance for health, MDG 5 te agenderen. Deze alliance bestaat uit multinationals die gezondheidsbeleid voor hun duizenden werknemers introduceren. Denk aan het beroemde voorbeeld van Heineken en HIV behandeling en preventie op de werkvloer. Meer spelers aan boord dus.
Na de HLM begon de vierde IPCI/ICPD die twee dagen duurde. De vier regionale parlementaire netwerken (van Europa, Azie, Arabische staten en Afrika, Amerika´s) organiseren traditioneel de deelname van Parlementariërs naar de IPCI conferentie. Interessant was dat de USA vertegenwoordigd was bij zowel de HLM als de IPCI. Niet vanuit het congres maar vanuit de ambtenaren van Obama. De VS heeft de ICPD (commitment van regeringen) onder Bush jr, voor 8 jaar genegeerd. Tijdens de IPCI (voor parlementariërs to the ICPD) kwamen zij met een sterke commitment aan MDG 5 en andere MDG´s. Volgend jaar komt de VS met een plan van actie om de MDG´s voor 2015 daadwerkelijk te bereiken. Ik heb tijdens de IPCI een 3 minuten presentatie gegeven over het werk van het Nederlandse Parlement en het Meer Partijen Initiatief op Veilig Moederschap, SRGR en HIV/Aids.
Daarnaast was ik voorzitter van de schrijversgroep voor de slotverklaring, zie de bijlage Addis commitment. Een ervaring waar ik erg van heb genoten. Het was een enorme uitdaging mede omdat Saoedi-Arabië voor het eerst aanwezig was tijdens een IPCI en zij de ICPD niet hebben onderschreven. Het is na een spannende plenaire sessie gelukt om een algeheel akkoord, zonder voorbehouden te krijgen op de draft statement of commitment. Saoedi-Arabië is nu on board. Maar tegelijkertijd hebben zij het enige parlement ter wereld dat geen vrouw heeft, nog heel veel werk te verrichtten dus. De Statement is ook een breuk met voorgaande jaren. In plaats van inhoud georiënteerd is het een actie georiënteerd commitment. Want we hebben al zoveel goede voorbeelden van wat er gedaan moet worden, het staat immers in de Cairo Agenda for Action en alle voorgaande IPCI statements. Politieke actie moest nu voorop gesteld worden, we hebben nog maar 5 jaar te gaan.
Verder heb ik de Rondetafel over klimaat en populatie voorgezeten. Lester Brown van de Earth Institute was de gastspreker. Het was een enorm interessante bijenkomst over voedselzekerheid, klimaatsveranderingen, machtsverschuivingen in graan en rijst productie/verkoop, opdrogen van ondergrondse en bovengrondse waterbronnen voor graanproductie, opkopen van grond in Afrika door Azië om voedselproductie zeker te stellen, maar ook hoop voor de toekomst door enorme investeringen in zon en wind energie of de afspraak voor 80% reductie in ontbossing in 2020 die onlangs in Brazilië is gesloten of de Washington State of the World Forum 2010 en de 2020 Climate Leadership Campaign.
Tot zover.
Hartelijke groet,
Chantal
Lid PvdA - fractie Tweede Kamer der Staten-Generaal
Woordvoerder Medische Ethiek en Ontwikkelingssamenwerking
Website http://www.chantalgillard.pvda.nl/