Provincie Gelderland

Arnhem, 11 november 2009

GUNSTIGE WIND VOOR WINDENERGIE GELDERLAND

Gelderland gaat haar doelstelling voor 140 MW aan windenergie voor 2015 ruim halen. De doelstelling wordt gehaald met behulp van diverse gemeenten die druk bezig zijn met planvorming, al een windpark hebben staan, particuliere initiatieven én door een provinciaal inpassingsplan voor de Bijvanck in Zevenaar/Montferland. Daarmee draagt Gelderland belangrijk bij aan de landelijke doelstelling voor duurzame energie.

Gelderland gaat haar doelstelling halen. Eind 2010 zal er 104 MW aan windenergie geregeld zijn in bestemmingsplannen Om de doelen voor 2015 te halen is gekeken naar de zoekzones in Gelderland en de initiatieven die op de plank liggen of initaitieven die moeilijk van de grond kwamen. Drie Initiatiefnemers verzochten de provincie om een inpassingsplan te maken. (provinciaal bestemmingsplan) Twee verzoeken in Bronckhorst worden vooralsnog negatief beoordeeld. Daar moet nader onderzoek plaatsvinden in het kader van Natura 2000. In Neerijnen en in de gemeenten Berkelland en Oost Gelre zijn initiatieven die positief zijn beoordeeld. Daarover wil de provincie met de gemeenten een intentieverklaring afsluiten. De Bijvanck in Zevenaar/Montferland is een grote kans voor Gelderland. De capaciteit van dit te bouwen windpark is gelijk aan de energiebehoefte van de inwoners van Zevenaar.

Nieuwe visie windenergie
De crisis-herstelwet die naar verwachting in januari 2010 van kracht wordt verplicht de provincies in principe gehoor te geven aan een verzoek om een inpassingsplan voor windenergie tussen de 10 en de 100 MW.

Gedeputeerde klimaat en milieu Annelies van der Kolk: *Ik ben heel tevreden met dit resultaat. Gelderland moet klimaatneutraal worden in 2050. We streven ernaar dat we in die tijd 40 procent van onze duurzame energie zelf in Gelderland opwekken. Tegelijktijd zie ik het gevaar van verrommeling van het landschap als voor iedere Gelderse zoekzone ook een plan wordt ingediend. Daarom heb ik opdracht gegeven voor een nieuwe visie windenergie. Bij deze visie worden ook de plannen en ontwikkelingen voor andere energiebronnen betrokken zoals bio- en zonne energie. We moeten blijven inzetten op omschakeling naar verschillende vormen van duurzame energie en niet te vergeten*. leren zoveel mogelijk energie te besparen en slim om te gaan met de beschikbare energie.*