Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Waarom mensen in een stad willen wonen

12 november 2009 12.00 - 17.00 uur

Waarom mensen in de stad willen wonen

Van oudsher gaat er van steden een enorme aantrekkingskracht uit. Mensen trekken naar de stad op zoek naar werk, opleiding of vertier. Stadsbesturen proberen bedrijven of kennismigranten tot vestiging te verleiden. Allerlei sociale instituties zijn daarbij bepalend voor de keuze van mensen voor een stad. Historisch gezien waren dat bijvoorbeeld kerken, gilden en universiteiten. Maar hoe verlopen deze processen vandaag de dag?

De conferentie

Tijdens de conferentie spreken bestuurders en beleidsmakers met wetenschappers over actuele stedelijke vraagstukken aan de hand van historisch onderzoek. Thema's als migratie en demografische ontwikkelingen, de economische aantrekkingskracht van steden en de rol van stedelijke instituties zullen daarbij centraal staan. Tevens wordt de bundel Waarom mensen in de stad willen wonen gepresenteerd, die verschijnt onder redactie van prof. dr. Leo Lucassen en prof. dr. Wim Willems. Het boek vormt een bijdrage aan het NWO-onderzoeksprogramma Urbanisatie en Stadscultuur, en levert denkstof voor het maatschappelijke debat over deze thematiek. De internationale publicist Ian Buruma, burgemeester Jozias van Aartsen (Den Haag) en burgemeester Patrick Janssens (Antwerpen), zullen hierover tijdens het plenaire gedeelte van de dag de aftrap geven.

De workshops

In de workshops gaan de auteurs van de bundel samen met bestuurders, beleidsmakers en andere stedelijke professionals op zoek naar historische parallellen in stedelijke vraagstukken. In discussie met de deelnemers wordt bekeken welke rol instituties spelen bij de aantrekkingskracht van steden en in hoeverre het verleden aanknopingspunten biedt voor reflectie op de actuele praktijk. Want waarom komen mensen naar de stad? Welke burgers wil een stad aantrekken, en hoe verlopen de processen van vestiging en inburgering?

Locatie

Het plenaire gedeelte van de conferentie vindt plaats in Sociëteit De Witte, Plein 24 te Den Haag; de workshops in het nabijgelegen pand van de Campus Den Haag, Lange Houtstraat 5.

Doelgroep

Bestuurders, beleidsmakers en andere professionals uit de stedelijke praktijk, en wetenschappers op dit terrein.

Programma

Dagvoorzitter Hans Goedkoop (Andere Tijden)

12:00-12:45 uur
Ontvangst met lunch bij Sociëteit de Witte

12:45-13:05
Opening door burgemeester Jozias Van Aartsen (Den Haag)

13:05-13:55
Lezing door Ian Buruma

13:55-14:45
Paneldiscussie met burgemeester Patrick Janssens (Antwerpen) en wethouder Adri Duivesteijn (Almere) en aanbieding van de bundel Waarom mensen in de stad willen wonen

14:45-15:00
Overloop naar Campus Den Haag

15:00-16:15
Workshops:
1. Burgerschapsregimes: mechanismen van in- en uitsluiting Door Maarten Prak (Hoogleraar Sociale en Economische Geschiedenis, Universiteit van Utrecht) en Henk Wesseling (Gemeentesecretaris Dordrecht)

2. Citymarketing: de iconen van beeldvorming
Door Marita Matthijsen (Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, Universiteit van Amsterdam) en Jaap Modder (Bestuursvoorzitter Stadsregio Arnhem Nijmegen)

3. De dilemma's van globalisering: arbeid en migratie Door Leo Lucassen (Hoogleraar Sociale Geschiedenis, Universiteit Leiden) en Marco Wilke (algemeen directeur
Arbeidsontwikkelingsbedrijf Drechtwerk en kroonlid SER)

4. Bouwen aan de stad: visie versus inspraak
Door Ed Taverne (emeritus Hoogleraar Architectuur en Stedenbouwgeschiedenis, Rijksuniversiteit Groningen) en Peter Kuenzli (directeur adviesbureau Gideon Consult, in het verleden betrokken bij de herbouw van Roombeek in Enschede)

5. De goede burger: diversiteit en sociale cohesie Door Wim Willems (Hoogleraar Sociale Geschiedenis, Campus Den Haag, Universiteit Leiden) en Annet Bertram (Gemeentesecretaris Den Haag)

16:15
Borrel

Organisatie en informatie

Deze conferentie is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het Ministerie van VROM, Nicis Institute en de Universiteit Leiden/Campus Den Haag.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: mw. dr. Elske Gerritsen en mw. Aniek Smit (urbanisatie@nwo.nl)

Aanmelding

U kunt zich nu aanmelden op de website van NICIS. Klik voor het aanmeldformulier.
(Aan deelname zijn geen kosten verbonden, maar let u wel op de inschrijfvoorwaarden)
laatst gewijzigd op 24 september 2009

Waarom mensen in een stad willen wonen