Gemeente Binnenmaas

De begroting 2010-2013

Op donderdag 12 november vindt in de gemeenteraad de slotbehandeling plaats van wat één van de belangrijkste stukken van het jaar is: de Programmabegroting. Ter discussie staan de door het college van burgemeester en wethouders voorgestelde plannen voor het jaar 2010 en verder en de wijze waarop deze worden betaald. Omdat er meer wensen zijn dan geld en omdat de meningen over de besteding van het geld vaak uiteenlopen, moeten er keuzes worden gemaakt. Bij het maken van die keuzes nemen de politieke voorkeuren van de fracties in de gemeenteraad een belangrijke plaats in. Vandaar dat het debat over de begroting voor de raad een belangrijk moment is.

Behandeling in de gemeenteraad op 12 november

Hoe de discussie in de raad ook zal verlopen en wat voor besluiten er ook genomen worden, één ding is zeker: u krijgt er als inwoner van Binnenmaas mee te maken. U kunt de discussie volgen vanaf de publieke tribune in de raadzaal, want alle vergaderingen van de gemeenteraad zijn openbaar, ook die van donderdag 12 november. De vergadering begint om 16.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Sportlaan in Maasdam. Wie zijn of haar mening over de programmabegroting aan de raadsleden kenbaar wil maken, kan gebruik maken van het inspreekrecht. Insprekers moeten zich wel voor aanvang van de vergadering melden bij de griffier (telefonisch via nummer 078 633 45 87 of 078- 633 45 29 of via e-mail griffie@binnenmaas.nl) en de spreektijd is beperkt.

Begroting inzien

De Programmabegroting 2010-2013 ligt ter inzage tijdens de openingstijden (ma, wo, do en vr van 9.00 tot 13.00 uur en di van 8.00 tot 20.00 uur) in het gemeentehuis aan de Sportlaan in Maasdam. Ook kunt u de begroting hier digitaal raadplegen:

* Programmabegroting 2010-2013 download

Algemene financiële positie

Binnenmaas presenteert, ondanks de kredietcrisis, toch een sluitende (meerjaren)begroting. Wel moet er op verschillende beleidsterreinen bezuinigd worden. In 2012 lopen deze taakstellende bezuinigingen op tot 5 ton en in 2013 tot 7 ton. Er zijn een paar ontwikkelingen gaande in Binnenmaas, waarvan op dit moment nog niet is aan te geven wat dat financieel gaat betekenen. Het gaat dan vooral om de uitwerking van de plannen voor vitale kernen, het accommodatiebeleid en het beheer van de buitensportaccommodaties en de invoering van vraagafhankelijk collectief vervoer. Al met al is het voor de gemeente zaak om goed op te letten de komende jaren, want financieel gezien is het niet alleen rozengeur en maneschijn. De OZB wordt voor 2010 echter niet verhoogd. Wel stijgen de rioolrechten met 3%, zoals eerder bij de vaststelling van het Gemeentelijk Rioleringsplan is bepaald.

Lokale lastendruk

De onroerende zaakbelasting (OZB) voor woningen, de afvalstoffenheffing en rioolheffing bepalen het totaalbeeld voor de lokale lasten, ofwel wat een gemiddeld gezin in Binnenmaas kwijt is. Als we uitgaan van een voorbeeld woning van 225.000,-- komt de lastendruk in Binnenmaas in 2010 uit op 594,-- per woning. Dit is onder het landelijk gemiddelde van 661,--.

Sinds 2009 wordt het tarief voor OZB niet meer uitgedrukt in een bedrag per 2.500,-- WOZ-waarde (Wet Waardering Onroerende Zaken), maar in een heffingspercentage dat direct over de WOZ-waarde wordt geheven. Voor eigenaren van een woning betekent dit dat zij in 2010 0,0737% over de WOZ-waarde moeten betalen. Dit was in 2009 0,0748%. Dit is een neerwaartse bijstelling van 1,5% ter compensatie van de waardestijging van de woningen.

Overzicht belangrijkste belastingen en tarieven

Tabel bij Begroting 2010 - Overzicht belangrijkste belastingen en tarieven

Regionale samenwerking

De hoofdlijnen voor het nieuwe samenwerkingsmodel in de Hoeksche Waard is onlangs door alle raden van de vijf gemeenten op het eiland goedgekeurd. De bedoeling is dat er vanaf januari 2010 volgens dat model gewerkt zal gaan worden. Binnenmaas heeft hier, met burgemeester André Borgdorff als voorzitter van de Commissie Hoeksche Waard (CHW), hard aan getrokken. Ook is er goed overleg met de provincie Zuid-Holland in de verwachting dat de provincie positief reageert op de samenwerking tussen de gemeenten in de Hoeksche Waard. Onlangs is de regionale woonvisie vastgesteld, waarin het bouwen voor doelgroepen veel aandacht krijgt.

Vitale kernen

In september heeft de gemeenteraad ingestemd met het visiedocument Vitale kernen. Heel veel mensen in Binnenmaas hebben het afgelopen jaar meegedacht en meegepraat over de vraag hoe de zes dorpen in Binnenmaas vitaal zouden kunnen worden en blijven. Het uiteindelijk gekozen voorkeursscenario geeft aan dat uitvoerende activiteiten meer moeten worden overgedragen aan maatschappelijke partners of marktpartijen. Ook gaat het bijvoorbeeld om het beter en efficiënter beheren en overdragen van accommodaties. De gemeente moet dan een meer regisserende rol op afstand krijgen. Hoe dit zou moeten gebeuren moet verder worden onderzocht. In de loop van 2010 moet dat verder vorm krijgen. Ook komt er meer maatwerk richting de dorpen. En dat houdt in dat er dorpsparticipatie moet zijn, een soort dorpsplatform waarin actieve en betrokken bewoners deelnemen. De gemeente kan dan meer vraaggestuurd werken. Dat betekent ook voor de gemeentelijke organisatie een andere manier van werken. 2010 wordt een belangrijk jaar om dat allemaal uit te werken.

Wijk van je Leven Puttershoek

De Wijk van je Leven in Puttershoek krijgt steeds meer vorm. Het gebouw van Filadelfia is al opgeleverd en de zorginstellingen Trivalent en Sabina van Egmont volgen komende maand. De (zorg)appartementen zijn voor het grootste deel verhuurd. In 2010 is de bouw gepland van 59 woningen (appartementen en grondgebonden) in de sociale en vrije sector. Omdat ontmoeting in deze gemengde wijk van groot belang is, is veel aandacht voor het maken van ontmoetingsplaatsen zoals een promenade en een dierenparkje. De wijk wordt ingericht volgens de principes van biodiversiteit.

Dorpshart Mijnsheerenland

In september heeft de raad ingestemd met de uitgangspunten voor een opknapbeurt voor het centrum van dit dorp. Er zijn plannen voor de bouw van een kleinschalige WWZ-voorziening (wonen, welzijn, zorg) die de tijdelijke vestiging in de Hofwijk moet gaan vervangen. Ook komen er appartementen en een nieuw te bouwen brede school met sportaccommodatie. Voor de uitwerking van dit plan overlegt de gemeente intensief met de verschillende betrokken partijen. In het tweede kwartaal van 2010 moet er een financieel haalbare visie voor dit plan aan de raad worden aangeboden. De brede samenwerking moet er toe bijdragen dat het dorp er over een paar jaar weer beter, mooier, functioneler en voorbereid op de toekomst bij staat.

Westmaas

Ook voor de bundeling van accommodaties in Westmaas is, net als in Mijnsheerenland, een keuze gemaakt. Op de plek van de huidige scholen en Concordia zal in de toekomst een nieuwe brede school moeten komen, die verschillende functies combineert. Ook dit past in het beleid voor vitale kernen; de kansen om elkaar te ontmoeten in het dorp moeten zo groot mogelijk worden gemaakt. Door verschillende functies te bundelen vergroot je die kans, en dat houdt het dorp levendig en vitaal.

Woonzorgcomplex Heinenoord

Het woonzorgcomplex in Heinenoord, op de hoek van de Heyne van Althenastraat en de Wouter van de Walestraat, wordt binnenkort opgeleverd. Dit complex bevat 7 verzorgingsplaatsen voor dementerenden, 10 plaatsen voor dagopvang, 3 plaatsen voor tijdelijke opvang en 16 huurappartementen. Daarnaast wordt winkelruimte gerealiseerd.

Woningbouw

Het woningbouwplan Oosteinde in Heinenoord krijgt steeds meer vorm. De eerste huizen worden binnen enkele maanden opgeleverd en de verkoop voor de tweede fase is gestart. In totaal moeten hier 146 woningen komen. In de verschillende dorpen zijn ook kleinschaliger plannen voor nieuwbouw. Voor de locatie Van der Doeslaan/ Gatsedijk in Maasdam is een plan voor 19 woningen. Begin 2010 zal hier naar verwachting een samenwerkingsovereenkomst met de initiatiefnemer over gesloten kunnen worden. De ruimtelijke procedure voor het plan Beneden Nieuwstraat in Westmaas loopt. Voor de Pesanthof in Westmaas zijn de plannen nog niet zo ver ontwikkeld. Voor het project Tuinzigt in s-Gravendeel, bij de watertoren, start in de eerste helft van 2010 een bestemmingsplanprocedure om de bouw van 75 woningen mogelijk te maken. De bouwvergunning 1^e fase voor de bouw van 10 (starters)woningen aan de Nieuweweg is verleend. Als de 2^e fase ook is verleend, kan de bouw starten.

Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (Wmo)

Er wordt onderzocht of het mogelijk is om in de Hoeksche Waardse gemeenten gezamenlijk een vorm van collectief vraagafhankelijk vervoer op te zetten. Dit is een vorm van taxibus op bestelling of teletaxi, waar personen met een zorgindicatie een vergoeding voor kunnen krijgen. Naar verwachting zal eind 2009 of begin 2010 duidelijk zijn of dit financieel haalbaar is. Ook wordt in het kader van de Wmo gewerkt aan ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers.

Speelterreinen

Voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar wordt voor meer speelgelegenheid gezorgd. Dit jaar wordt in Puttershoek bij de jeugdsociëteit en in Westmaas gestart met de aanleg van een basket-voetbalkooi. Mijnsheerenland en Heinenoord zijn in 2010 aan de beurt.

Tienvoetweg

Begin november wordt de Tienvoetweg in Heinenoord in gebruik genomen. Deze weg zorgt voor een rechtstreekse verbinding met de N217. De verkeersoverlast in het dorp wordt hiermee een stuk minder. Ook de bussen van Arriva rijden voortaan over deze route en komen niet meer op de Goidschalxoordsedijk/ Sluisendijk en Dorpsstraat. Vanaf de provinciale weg rijdt de bus naar de halte aan de Tienvoetweg en vervolgt dan de route over het Oosteinde en de Reedijk naar het regionale busstation.

Terrein suikerfabriek

Om goed in beeld te krijgen hoe de toekomst van het Suikerfabriekterrein in Puttershoek er uit ziet, wordt door de gemeente en de Suiker Unie gezamenlijk een gebiedsvisie voor de herontwikkeling van de suikerfabriek gemaakt. Dit wordt een visie op hoofdlijnen in de vorm van een vlekkenplan (wat zou waar kunnen). In het eerste kwartaal van 2010 wordt de visie aan de gemeenteraad van Binnenmaas voorgelegd.

Ondernemen in Binnenmaas

Binnen het Nationaal Landschap en in relatie tot de vitale kernen wordt een goed klimaat gecreëerd voor ondernemers. Detailhandel is van belang om de kernen vitaal te houden. De realisatie van het regionaal bedrijventerrein wordt voorbereid. Voor de herstructurering van het bedrijventerrein Boonsweg is een subsidie verstrekt door de provincie Zuid-Holland. Deze zal vooral worden gebruikt voor de herprofilering van de weg en de openbare ruimte en een verbeterde bewegwijzering om aan te sluiten bij het kwaliteitsniveau van het aangrenzende regionale bedrijventerrein. Ook is subsidie verkregen om samen met de ondernemers een plan op te zetten voor een verbetering van de Mijlpolder in s-Gravendeel.

Opening vernieuwde gemeentehuis

Bijna drie jaar na de fusie van Binnenmaas en s-Gravendeel staat de inmiddels niet meer nagelnieuwe gemeentelijke organisatie steeds beter in de steigers. De steigers in het vernieuwbouwde gemeentehuis in Maasdam zijn al bijna weg. Er heeft uitbreiding plaatsgevonden voor de ambtenaren die nu nog in s-Gravendeel gehuisvest zijn, en het bestaande gebouw is gerenoveerd om aan te sluiten op de eisen van deze tijd. Op 11 januari 2010 wordt het nieuwe gemeentehuis officieel geopend door J. Franssen, Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland.

Agenda begrotingsvergadering 12 november

De begrotingsvergadering begint op donderdag 12 november om 16.30 uur (let op: afwijkend tijdstip) in de raadzaal van het gemeentehuis in Maasdam. De agenda ziet er als volgt uit:

* opening;

* trekking van het lot ter bepaling van het raadslid bij wie een eventuele stemming begint;

* vaststellen van de agenda;

* spreekrecht burgers;

* de Programmabegroting 2010;

* 17.45 uur: Schorsing van de vergadering / 19.00 uur: Heropening van de vergadering;

* sluiting.

De begroting in cijfers

In de onderstaande illustratie ziet u hoeveel duizenden euros zijn bestemd voor de verschillende programmas in de begroting. Taartdiagram bij begroting Binnenmaas 2010