Rijksuniversiteit Groningen

Sexual harassment in a male dominated workplace

Datum: 12 november 2009

Promotie: mw. S. de Haas, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Sexual harassment in a male dominated workplace

Promotor(s): mw. prof.dr. M.C. Timmerman, mw. prof.dr. H.W. van Essen

Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Seksuele intimidatie in mannenculturen

In een werkomgeving met voornamelijk mannen, lopen vrouwen het risico op seksuele intimidatie, doordat de cultuur door mannen wordt gedomineerd. Dat is de conclusie van het proefschrift van Stans de Haas. De resultaten van haar onderzoek zijn in 2006 en 2007 al uitgebreid in het nieuws geweest. Het proefschrift bevat geen nieuwe feiten, wel geeft het proefschrift meer inzicht in de relatie tussen mannelijke dominantie en seksuele intimidatie en pesten.

Uit het onderzoek van De Haas bleek tevens dat mannelijke dominantie niet alleen samenhangt met seksuele intimidatie maar ook met pesten. Ook bleek er voor zowel mannen als vrouwen een verband te zijn tussen seksuele intimidatie en gezondheid, dat even sterk was voor mannen en vrouwen. Slachtoffers van seksuele intimidatie (degene die daar last van hadden, én diegene die geen last hadden) rapporteerden meer gezondheidsproblemen dan mensen die geen seksuele intimidatie hadden meegemaakt. Slachtoffers die last hadden van de intimidatie rapporteerden meer gezondheidsproblemen dan slachtoffers die geen last hadden. De resultaten van De Haas haar studie suggereren dat seksuele intimidatie moeilijk te voorkomen is in een door mannen gedomineerde organisatie.

Stans de Haas (Eindhoven, 1980) werkt als onderzoeker bij de Rutgers Nisso Groep. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Genderstudies, Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen.

Laatst gewijzigd: 03 november 2009 10:28