Rijksuniversiteit Groningen

Case-assignment by prepositions in Russian aphasia

Datum: 12 november 2009

Promotie: mw. M.A. Trofimova, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Case-assignment by prepositions in Russian aphasia

Promotor(s): prof.dr. R. Bastiaanse

Faculteit: Letteren

Naamvalstoekenning door voorzetsels bij afatische sprekers mogelijk

Maria Trofimova onderzocht de linguïstische vaardigheden van zowel vloeiende als niet-vloeiende afatische sprekers met afasie, een taalstoornis die voorkomt bij een hersenletsel in de linker hersenhelft (bijvoorbeeld door een beroerte). Haar project omvat een aantal experimenten waarin de naamvalstoekenning door middel van voorzetsels wordt onderzocht bij afatische sprekers van het Russisch - een morfologisch rijke taal die dankzij zijn eigenschappen zeer interessant is voor het onderzoek van naamvalstoekenning.

Uit Trofimova's onderzoek blijkt dat de verhalende spraak van niet-vloeiend Russische afatische sprekers arm is aan voorzetsels, wat niet het geval is bij vloeiende afatische sprekers. De niet-vloeiende afatische sprekers, die in het algemeen moeite hebben met zinnen maken, waren echter in staat om in het dagelijks taalgebruik constructies met voorzetsels (voorzetselfrasen) en elementen (voorzetsels) die voor hen problematisch zijn te vermijden. Daarom heeft Trofimova ook een aantal specifieke experimenten uitgevoerd waarin het gebruik van constructies met voorzetsels werd uitgelokt. Deze experimenten hebben aangetoond dat het gebruik van de voorzetsels en zinsconstructies met voorzetsels erin problematisch was voor zowel vloeiende als niet-vloeiende afatische sprekers. Wat betreft naamvalstoekenning bleek echter dat wanneer wel het goede voorzetsel kon worden geproduceerd, dat moest zorgen voor de juiste naamval, dat dan ook de juiste naamval kon worden gegeven. Correcte naamvalsmarkerende morfemen werden ook vaker gebruikt naarmate er meer naamvalstoekennende voorzetsels gebruikt werden. Verdere experimenten hebben aangetoond dat de bovenstaande bevindingen ook teruggevonden werden bij voor alle naamvalstoekennende voorzetsels, onafhankelijk van de functie die ze vervulden in de geteste zinnen, of de context.

Maria Trofimova (Rusland, 1978) studeerde taalwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij de afdeling algemene taalwetenschap van de Faculteit der Letteren.

Laatst gewijzigd: 30 oktober 2009 09:27