Gemeente Schagen

Uitnodiging bijeenkomst AED 12 november 2009

Elke week worden ongeveer 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw: iedereen kan getroffen worden door een hartstilstand. Op dit moment is de overlevingskans minder dan 10 %! Het college van burgemeester en wethouders van Schagen heeft besloten dit aan te gaan pakken door middel van het opzetten van een AED-project.

De doelstelling van het AED-project is het realiseren van zes minuten zones binnen de gemeente Schagen. Zes minuten zones zijn gebieden waar een slachtoffer van een hartstilstand binnen zes minuten gereanimeerd kan worden door een opgeleide vrijwilliger met gebruik van een automatische externe defibrillator (AED). Indien er binnen zes minuten actie wordt ondernomen wordt de kans dat hersencellen onherstelbaar beschadigd raken aanzienlijk verkleind. Het project heeft tot gevolg dat er op diverse plaatsen in Schagen op een toegankelijke plaats een AED moet hangen. Daarnaast dient er een grote groep mensen als vrijwillige hulpverlener opgeleid te worden zodat op elke plek in Schagen een slachtoffer van een hartstilstand binnen zes minuten geholpen kan worden.

Â

Op donderdag 12 november vanaf 19.30 uur organiseert de gemeente Schagen een startbijeenkomst over het âProject AEDâ in de raadszaal van het gemeentehuis. Deze informatiebijeenkomst is bedoeld voor alle burgers van Schagen, bedrijven, sportverenigingen, sportaccommodaties, vrijwilligers en overige geïnteresseerden. Een groot aantal burgers en organisaties hebben een uitnodiging ontvangen om hierbij aanwezig te zijn. Mocht u echter geen uitnodiging hebben ontvangen dan bent u toch van harte welkom om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn. Het succes van het project hangt voor een groot deel af de bereidheid van vrijwilligers (burgers en bedrijven) om mee te doen aan het project en de bereidheid om te worden opgeleid tot vrijwillige hulpverlener. Wij hopen dan ook op een grote opkomst!

U krijgt tijdens de informatiebijeenkomst informatie over de stand van zaken rond het project. Wethouder Heddes zal de bijeenkomst voorzitten. Daarnaast zullen er presentaties zijn van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en het Rode Kruis. Bovendien is er veel informatie ten aanzien van scholing van vrijwilligers en de mogelijkheden voor aanschaf van een AED. Ten slotte wordt u uitgebreid geïnformeerd over de wijze van alarmering en inzet van vrijwilligers en AEDâs. Uiteraard bestaat er ook gelegenheid tot het stellen van al uw vragen.

Â

Indien u nadere informatie wilt met betrekking tot het project kunt u contact opnemen met de heer E. van Kampen (210516 of erik.vankampen@schagen.nl). Indien u wel interesse heeft in het project, maar niet in de gelegenheid bent om de bijeenkomst te bezoeken, wordt u ook verzocht om (bij voorkeur per e-mail) even contact op te nemen.

Â

Komt u ook naar de startbijeenkomst? Wij verzoeken u vriendelijk om uw komst even door te geven door een e-mail aan
erik.vankampen@schagen.nlÂ

Â

Â