Gemeente Woerden

Verlichte boerderijenroute 12 november van start

05-11-2009
Negen boerderijen langs de Oude Rijn tussen Woerden en Bodegraven zetten op een 8-tal avonden in november hun deuren open om bezoekers te ontvangen tijdens de Verlichte boerderijenroute Oude Rijn. Meer dan 100 boerderijen op de 25 km lange route zijn fraai aangelicht, evenals de Brugkerk in Nieuwerbrug die alle avonden open is. De Provincie Zuid-Holland heeft 2009 uitgeroepen als het themajaar van `Leve de Limes'. De Limes is de grens van het vroegere Romeinse Rijk en deze komt grofweg overeen met een belangrijk deel van waar nu de Oude Rijn loopt. Dit gegeven was voor de Boerderijenstichting Zuid-Holland aanleiding om langs dit deel van deze rivier de tiende Verlichte Boerderijenroute te organiseren.

Agrarisch
Bezoekers kunnen een agrarische getinte of een culturele route volgen.

Van de ruim honderd aangelicht boerderijen heeft éénderde nog een agrarische functie. Hier worden koeien, schapen en varkens gehouden. Enkele boeren maken boerenkaas, één voor grootgrutter Super de Boer, de ander voor zijn eigen boerderijwinkel. Een ander stelt zijn boerderij enkele dagen per week beschikbaar als zorgboerderij voor dementerende ouderen. En weer een ander laat zien dat zijn koeien nog op een Hollandse stal tussen de staken staan, of dat ze in een melkcarousel worden gemolken.
Bij twee boerderijen kan men meedoen aan een prijsvraag en een mand met producten uit het Groene Hart winnen.

... of cultureel
Andere locaties laten de creativiteit in het buitengebied van de gemeenten Woerden en Bodegraven zien. Plaatselijk meer en minder bekende schilders uit Bodegraven en Woerden exposeren op boerderij Knodsenburg aan Weijland 26 en op de Geertuide Magdalena aan de Bree 20. Wie meer interesse heeft in beelden kan terecht in de hooiberg van De Ontmoeting aan Weijland 18 en in boerderij Leeuwendeel aan de Zuidzijde in Bodegraven.

En er is meer
In De Koffietuin en de Gasterie De Vliethoeve kan men terecht voor een verrassend kopje koffie en/of hapje.
Bij de Brugkerk is Rijnwijn te verkrijgen. Op zoveel mogelijk avonden zal hier het orgel uit 1920 worden bespeeld.
Bij Timmer- en Meubelmakersbedrijf Mulckhuyse kunnen kinderen op de vrijdagavonden een houten gebint in elkaar zetten.

Op verzoek van de Boerderijenstichting zal de Woerdense fotoclub Iris alle aangelichte locaties op de route fotograferen.

De route met alle bijbehorende activiteiten is te volgen op 12, 13, 18, 19, 20, 25, 26 en 27 november.

Vanaf 11 november is er een routekaart, een activiteitenoverzicht een boekje met beschrijvingen van de aangelichte adressen te koop voor EUR 2,50. Op de website http://www.verlichteboerderijen.nl1257440749437 staan alle verkoopadressen vermeld.