Technische Universiteit Delft

Wie weet hoe de afstandsbediening werkt?

Veel consumentenproducten zorgen nog steeds voor onnodige irritatie en verwarring. De drie Technische Universiteiten Delft, Eindhoven en Twente, verzorgen op en na World Usability Day (donderdag 12 november) diverse evenementen over gebruikersvriendelijkheid.

Afstandsbediening

In een kwart van de Europese gezinnen is er maar één persoon die weet hoe de afstandsbediening werkt. En in ziekenhuizen komen (fatale) ongelukken voor omdat het personeel de apparatuur niet goed begrijpt. Wat betreft de gebruiksvriendelijkheid van (elektronische) producten is er dus nog een wereld te winnen. Om dit onderwerp extra in de schijnwerpers te zetten, is donderdag 12 november 'World Usability Day'. Deze dag is in het leven geroepen door de Usability Professionals' Association.

3TU-samenwerking

World Usability Day 2009 is voor de faculteiten Industrieel Ontwerpen van de drie Technische Universiteiten aanleiding om vier dagen lang speciale aandacht te besteden aan het thema gebruiksvriendelijkheid. Plaats van handeling is van donderdag 12 t/m zondag 15 november op de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft.

Symposium

Op donderdag 12 november wordt gestart met het 'Design for Usability' symposium voor professionals uit de productontwikkeling en wetenschappers, over hoe betere elektronische producten te ontwerpen en te ontwikkelen. Met onder meer lezingen van koplopers op dit gebied zoals Océ Technologies en frog design. Voor het symposium Design for Usability dient men zich aan te melden via de website: www.designforusability.org

Design United

Van donderdag 12 t/m zaterdag 14 november is de tentoonstelling Design United te zien. Design United is de jaarlijkse ontwerptentoonstelling van de drie Nederlandse faculteiten Industrieel Ontwerpen, die deze keer voor het eerst in Delft wordt gehouden. Op de tentoonstelling zijn opvallende ontwerpen van master-studenten en promovendi te zien, dit jaar uiteraard met een speciale focus op gebruikersvriendelijkheid. Zo is er een vetvrij frituursysteem (voor professioneel gebruik) te bewonderen, maar zal ook een ontwerptool gepresenteerd worden voor het verbeteren van (product)ontwerp voor ouderen. Design United is vrij toegankelijk voor publiek en dagelijks te bezoeken van 10:00 uur tot 18:00 uur.

. www.designunited.nl

Exclusief Windows 7 evenement

De evenementen van de 'World Usability Day Events' zijn op verschillende doelgroepen en kennisniveaus gericht. Opvallend is het 'Windows7 Usability Feedback-event' op donderdag 12 november met ontwerper Stefan Hoefnagels van Microsoft. Hoefnagels, oud-student Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, is verantwoordelijk voor de 'desktop experience' van het net gelanceerde besturingssysteem Windows 7. Met 'desktop experience' bedoelt hij alles wat de gebruiker op het scherm ziet, zoals het startmenu, de vensters en hoe de gebruiker de bediening hiervan ervaart. Studenten kunnen tijdens het event hun observaties over Windows 7 aan Hoefnagels voorleggen waarna hij zal reageren. Ook op vrijdag 13 november komt Stefan Hoefnagels aan het woord. In een 'lunchlezing' (12:45-13:30 uur) vertelt hij over zijn carrière van student tot Senior Designer bij Microsoft in de Verenigde Staten.

Nationaal Ontwerp Weekend

Een vierde element in de World Usability Design Events is het Nationaal Ontwerp Weekend, van vrijdag 13 t/m zondag 15 november. Dit wordt georganiseerd door de drie studieverenigingen van de opleidingen Industrieel Ontwerpen. Tijdens dit weekend werken studententeams aan daadwerkelijke cases uit het bedrijfsleven.

www.nationaalontwerpweekend.nl