Erasmus Universiteit Rotterdam

Creating a Transnational Rhine Economy, 1850-2000

Datum
Van: 12 november 2009 09:00
Tot: 14 november 2009 17:00

---

Locatie:
Wereldmuseum Rotterdam, Willemskade 25 - Rotterdam

Toelichting
Internationale conferentie over de economische geschiedenis van de Rijndelta. Georganiseerd door o.a. dr. Ben Wubs en prof.dr. Hein Klemann van de capaciteitsgroep Geschiedenis Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen.

Historische Rijnconferentie brengt multidisciplinair topteam samen

De Rijn is al meer dan anderhalve eeuw de belangrijkste commerciële waterweg van Europa. Langs de Rijn heeft zich een uitgebreide economische regio gevormd. Historici van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Goethe Universiteit Frankfurt willen een internationaal en multidisciplinair netwerk van wetenschappers opzetten die de opkomst en ontwikkeling van deze Rijneconomie onderzoeken. Daarom organiseren de twee universiteiten de conferentie `Creating a Transnational Rhine Economy, 1850-2000. Kick-off meeting of a Transnational Rhine Network' van 12 tot en met 14 november 2009. De conferentie vindt plaats in het Wereldmuseum in Rotterdam.

De geografische ligging en de natuurlijke omstandigheden hebben de ontwikkeling van de Rijnregio mogelijk gemaakt. Kleine, middelgrote en grote internationale ondernemingen en (inter)nationale kartels gaven vorm aan de Rijneconomie. Tijdens de historische Rijnconferentie bespreekt een multidisciplinair topteam de ontwikkelingen van de afgelopen 150 jaar. Het team bestaat uit Nederlandse, Duitse, Franse, Amerikaanse, Belgische, Engelse en Zwitserse historici, economen en bedrijfskundigen. Zij behandelen vragen vanuit vanuit geografisch-, macro-economisch-, institutioneel-, technologisch en bedrijfshistorisch perspectief. Bijvoorbeeld hoe en waarom de Rijneconomie zich tot één van de grootste economische regio's ter wereld ontwikkelde en wat de politieke gevolgen van dit langdurige economische succes zijn.

De conferentie wordt vanuit de EUR georganiseerd door dr. Ben Wubs en prof.dr. Hein Klemann. Zij leiden bij de capaciteitsgroep Geschiedenis van de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen het onderzoeksproject `A Rhine Economy, 1850-2000'. Meer informatie: http://www.fhk.eur.nl/english/rhineeconomy/