NCRV

Mambapoint

Serie Evelien op reis in Afrika, afl.3: Hippe tassen maken op je oude dag

Donderdag 12 november

Presentatrice Evelien Bosch van NCRV Mambapoint, het online webplatform voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten, reisde afgelopen zomer naar Kenia en Tanzania om verschillende projecten te bezoeken die daar zijn opgericht door Nederlanders.

In deze 3de aflevering bezoekt Evelien de stichting Oud in Afrika, opgericht door het Nederlandse stel Henk en Marjo van Stokkum. Zij steunen vrouwen die zich op hun oude dag moeilijk financieel kunnen redden en verder ook op niemand kunnen terugvallen. Ouderen in Afrika hebben namelijk geen pensioen en zijn afhankelijk van hun kinderen.

Maar wat doe je als al je kinderen aan aids zijn overleden en je met je kleinkinderen achterblijft? Je moet dan - ongeacht je leeftijd - opnieuw aan het werk. En aangezien zware lichamelijke arbeid voor ouderen geen optie meer is, is stichting Oud in Afrika een project gestart zodat deze vrouwen mooie tassen maken. Henk en Marjo importeren deze tassen vervolgens op kleine schaal naar Nederland, waar ze worden verkocht. De volledige opbrengst van de verkoop stroomt vervolgens terug naar het project.

Evelien gaat op bezoek bij zoân vrouwengroep die tassen vlecht voor de Nederlandse markt. Al deze vrouwen hebben hun eigen kinderen overleefd en de zorg voor de kleinkinderen overgenomen. Evelien praat met deze vrouwen en is verbaasd over de levenskracht die ze aantreft.