Persuitnodiging: Veiligheid is nooit de hoogste prioriteit

10/11/2009 14:18

Platform Duurzame Luchtvaart

Veiligheid kan nooit de hoogste prioriteit zijn. Dit zegt het Adviescollege Burgerluchtvaartveiligheid (DEGAS) in haar advies 'De voorschriften voorbij' aan minister Eurlings. Hoe tegenstrijdig het ook lijkt, deze boodschap is het vertrekpunt voor veertien richtlijnen waarmee de veiligheid van luchtvaart verder bevorderd kan worden. Het advies reikt verder dan de luchtvaart alleen. Zo ziet ook de medische wereld mogelijkheden om met deze richtlijnen de veiligheid van zorg te verbeteren. Voorzitter Benno Baksteen presenteert het advies op donderdag 12 november om 13:00 in Nieuwspoort.

Veiligheid

Een onderneming of organisatie die veiligheid echt als hoogste prioriteit zou behandelen zou snel failliet gaan. Maar dat zou ook gebeuren als men de veiligheid negeert. Kortom, er vindt altijd een afweging plaats van doelen, en veiligheid is één van die doelen. Het is de kunst om een goede afweging te maken. De kern van het advies is dat voor een verstandige omgang met veiligheid de aandacht meer moet worden gericht op resultaten in de uitvoering en niet op (meer) regelgeving.

Richtlijnen

Een greep uit de richtlijnen in het advies:


- Regels en procedures moeten vanuit de praktijk worden ontwikkeld, op basis van wat wel en niet werkt.


- Feedback en rapportage moeten worden aangemoedigd door middel van een alles doordringende 'Just Culture'.


- Justitie moet overtuigd worden van de kwaliteit van het interne veiligheidsmanagementsysteem in de luchtvaart en moet er zodoende vertrouwen in krijgen dat de sector zelf het Openbaar Ministerie inschakelt in gevallen van crimineel gedrag.

Medische wereld

De medische wereld is één van de plekken waar het advies goed bruikbaar is getuige de woorden van Herre Kingma, voorzitter Raad van Bestuur Medisch Spectrum Twente en oud-Inspecteur Generaal voor de Gezondheidszorg:

"Het advies sluit goed aan bij ontwikkelingen in de medische sector. Het lijkt me interessant dit gezamenlijk verder uit te werken en elkaar hierbij te versterken."

DEGAS

DEGAS staat onder voorzitterschap van Benno Baksteen (voorzitter Platform Duurzame Luchtvaart). De overige drie collegeleden zijn Marjolijn Drenth (Rechtsfilosoof), Bill Voss (president Flight Safety Foundation) en Per-Arne Skogstad (voormalig DG Luchtvaart Noorwegen en DG Justitie). De voornaamste taken van DEGAS zijn: het adviseren van de Minister van Verkeer en Waterstaat over de veiligheid van de burgerluchtvaart in Nederland, het publiceren van internationale ontwikkelingen en het initiëren en faciliteren van kennisuitwisseling over luchtvaartveiligheid.





http://www.adviescollege-degas.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor redacties