Gemeente Sint-Oedenrode


Laatste wijziging op: 10 november 2009

Persbericht: Dag van Respect

Donderdag 12 november a.s. is het weer de landelijke Dag van Respect. Ook de gemeente Sint-Oedenrode doet daar aan mee. Zo geven burgemeester en wethouders les op een aantal basisscholen in groep 7. Verder worden deze dag ook de winnaars van de Peace Poster Contest (vredesposter) en van de jaarlijkse vredesprijs bekend gemaakt. De Dag van Respect is bedoeld om jongeren en hun ouders ervan bewust te maken dat mensen nu eenmaal verschillende ideeën, gewoontes en gebruiken hebben. In Nederland is daar gelukkig ruimte voor, maar de organiserende stichting ervaart een toenemend gebrek aan respect. De Dag van Respect richt zich vooral op basisscholen (groepen zeven) en op het voortgezet onderwijs (onderbouw).

Posterwedstrijd

De Peace Poster Contest is een initiatief van de Lions Club Sint-Oedenrode. Aan deze tekenwedstrijd hebben vijf basisscholen deelgenomen: Eerschot, de Kienehoef, Sint Franciscusschool en de Sint Petrus en de Odaschool. Op 12 november van 11.00 uur tot 11.30 uur wordt in cultureel centrum Mariëndael, de prijswinnaar bekend gemaakt door Albert Grimbel du Bois, bestuurslid van de Lionsclub. (Vóór de bekendmaking is er een theatervoorstelling voor de 117 leerlingen die aan de posterwedstrijd hebben deelgenomen.)

Vredesprijs

Dan wordt ook de jaarlijkse vredesprijs uitgereikt aan één van de deelnemers van de posterwedstrijd. Hij of zij ontvangt de prijs uit handen van burgemeester Maas en Louis Kleijne, consul van onze gemeente en betrokken bij de Nederlandse Oorlogsgravenstichting. De vredesprijs is in 2004 beschikbaar gesteld door de veteranenorganisatie van het Britse tankregiment, de Northamptonshire Yeomanry. Dit regiment was in 1944 betrokken bij de bevrijding van onze gemeente. De prijs een eerbetoon aan omgekomen Nederlandse burgers bestaat uit een grote plaquette waarop de naam van de winnaar wordt gegraveerd. De prijswinnaar mag de plaquette voor korte tijd mee naar huis nemen, maar hangt het grootste deel van het jaar in het gemeentehuis. De bijbehorende oorkonde mag de prijswinnaar wél houden.

Gastlessen

In het kader van de dag van respect brengt het college, samen met een gastspreker, s middags een bezoek aan alle basisscholen met uitzondering van basisschool Dommelrode (studiemiddag). Gedurende een halfuur worden ervaringen en gedachten uitgewisseld over het thema Iedereen is gelijk.

Op vrijdagochtend 13 november brengen wethouder Jeanne Hendriks en een gastspreker van de stichting Toegankelijkheid een bezoek aan het Fioretticollege aan de Kasteellaan 6, 5492 BR Sint-Oedenrode. Tussen 8.30 uur en 10.30 uur worden er gastlessen gegeven aan de klassen 1 tot en met 4.
Burgemeester Wernerplein 1 5492 GD Sint-Oedenrode tel: 0413-481911 e-mail: info@sint-oedenrode.nl