Romeinse beekbrug in Tungelroy wint Ym van der Werff-prijs

11/11/2009 14:34

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

PERSBERICHT

12 november 2009

embargo tot 12 november 10.00 uur

Romeinse beekbrug in Tungelroy wint Ym van der Werff-prijs

De Ym van der Werff-prijs 2009 voor archeologische monumentenzorg is gewonnen door de vrijwilligers van de Werkgroep Romeinse Beekbrug in het Limburgse Tungelroy. Aan de prijs is een geldbedrag van 4000,- euro verbonden. De prijs werd uitgereikt tijdens de Reuvensdagen in Middelburg. De jury kende vandaag ook een eervolle vermelding toe aan het project Reconstructie van de ringwalburg in het Zeeuwse Burgh, een project van Staatsbosbeheer. Beide projecten laten zien hoe archeologie zichtbaar gemaakt kan worden in een veranderende stedelijke of landelijke omgeving.

De tweejaarlijkse Ym van der Werff-prijs is in het leven geroepen door de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek en de Stichting voor de Nederlandse Archeologie. Vanaf 2007 wordt de prijs uitgereikt door Erfgoed Nederland in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De prijs is bedoeld voor een bijzondere, duurzame prestatie op het gebied van de archeologische monumentenzorg en kan worden toegekend aan zowel overheden, instellingen als particulieren.

Juryvoorzitter Jan van de Voorde reikte de prijs uit tijdens de 39ste Reuvensdagen (12-13 november) in Middelburg. In 2007 was gemeente Woerden de winnaar van deze prijs.

Momenteel bestaat de jury uit voorzitter Jan van de Voorde (adjunct-directeur Rijksdienst); Tonnie van de Rijdt (beoogd voorzitter AWN); Marco van Trierum (gemeentelijk archeoloog Rotterdam); Jelle Vervloet (hoogleraar historische geografie, Wageningen Universiteit); Harry van Waveren (gedeputeerde Ruimtelijke Ordening van de provincie Zeeland); en Hiske Bienstman (secretaris en vertegenwoordiger van Erfgoed Nederland).

De prijs is genoemd naar historicus-bestuurder Ymenus P.W. van der Werff (overleden 1993), jarenlang een onvermoeibaar pleitbezorger van de archeologie en de monumentenzorg.





http://www.cultureelerfgoed.nl