Project Gemeente Westland

onderzoek geothermie

Westlandse partners zetten schouders onder onderzoek geothermie

Publicatiedatum: 12-11-2009

Vijf organisaties hebben in Naaldwijk een intentieverklaring ondertekend om de mogelijkheden in kaart te brengen voor geothermie als duurzame energiebron in het Westland. De gemeente Westland, de provincie Zuid-Holland, tuinbouwbedrijf J&D Grootscholten, ONW (Ontwikkelingsmaatschappij het Nieuwe Westland) en Essent onderzoeken gezamenlijk op welke manier geothermie kan worden toegepast. Geothermie als duurzame energiebron zorgt voor een reductie in broeikasgassen. Op de lange termijn kan deze duurzame energievoorziening bijdragen aan economische stabiliteit voor tuinders en bewoners van het Westland.

Duurzame energie

De vijf partners hebben vastgelegd dat zij gezamenlijk toewerken naar een duurzame energievoorziening in het Westland. Naast geothermie als duurzame energiebron wordt ook gekeken naar toepassing van andere technieken. Een van de uitgangspunten is dat er een stabiele afnameprijs komt voor tuinders en bewoners en dat warmte afnemers voordeliger uit zijn dan met de huidige voorzieningen. Geothermie is het benutten van de warmte van de aarde om huizen, kantoren of kassen te verwarmen. Om warmte uit de grond te winnen, wordt gebruik gemaakt van het warme water dat ligt opgeslagen in waterhoudende lagen in de grond op dieptes waar de temperatuur hoog genoeg is om direct of via een warmtepomp te benutten. Naast de toepassing binnen tuinbouwbedrijven is het denkbaar dat geothermie wordt toegepast voor verwarming en koeling van de 1.200 woningen die worden ontwikkeld binnen het innovatieve bouwproject Het Nieuwe Water. Onderzoek moet uitwijzen wat de mogelijkheden en kosten zijn en welke alternatieven er zijn.

Haalbaar initiatief

Een eerste bedrijfseconomisch onderzoek (WES/Essent) rond aansluiting van het kassengebied in combinatie met de woningen van Het Nieuwe Water heeft de betrokken partijen laten beseffen dat het initiatief haalbaar is. Nu moet onderzocht worden welke andere aansluitingen mogelijk zijn, welk type warmte waar geleverd gaat worden en welke ontwerpeisen nodig zijn voor de woningen van Het Nieuwe Water. Daarnaast moet aanvullend geologisch onderzoek plaatsvinden. Naar verwachting is dat begin 2010 afgerond net als de oplevering van een business case. De provincie Zuid-Holland en de gemeente Westland dragen samen de onderzoekskosten. De andere partijen dragen bij in uren voor projectteambijeenkomsten en het aanleveren van data. Wethouder Theo Duijvestijn ondertekende de intentieverklaring namens de gemeente Westland. Andere ondertekenaars waren Dennis Grootscholten (J&D Grootscholten), Steven Elfring (ONW), Wiebe Brandsma (provincie Zuid-Holland) en Arie Vellekoop (Essent).