Rechtbank Alkmaar


Besluit burgemeester tot sluiting van prostitutiepanden aan de Achterdam te Alkmaar houdt geen stand

Alkmaar, 12 november 2009- De bestuursrechter te Alkmaar heeft vandaag de beroepen van de exploitant en de pandeigenaren tegen de besluiten van de burgemeester om de exploitatievergunning voor de prostitutiepanden niet te verlengen en de exploitatie te staken, gegrond verklaard.

De bestuursrechter heeft de besluiten vernietigd omdat niet aannemelijk is geworden dat de panden waarvoor de exploitatievergunning was aangevraagd met een deel van het losgeld van de Heinekenontvoering en met geld afkomstig van drugshandel zijn aangeschaft. Om die reden is de rechtbank van oordeel dat de burgemeester zich niet op het standpunt heeft mogen stellen dat er ernstig gevaar bestaat dat de exploitatievergunning mede gebruikt zal worden om deze gelden wit te wassen en dat met de exploitatievergunning strafbare feiten gepleegd zullen worden gepleegd.

De burgemeester had zijn besluit gebaseerd op adviezen van het Landelijk Bureau BIBOB. Uit deze adviezen volgt een vermoeden van witwassen met de panden aan de Achterdam. De bestuursrechter is echter van oordeel dat de adviezen onvoldoende directe aanwijzingen bevatten dat een deel van het losgeld van de Heinekenontvoering en geld afkomstig van drugshandel in panden aan de Achterdam is geïnvesteerd. De burgemeester heeft op grond van die adviezen dan ook niet aannemelijk mogen achten dat er witwaspraktijken plaatsvinden aan de Achterdam.

LJ Nummer

BK2970

Zie het origineel

Bron: Rechtbank Alkmaar
Datum actualiteit: 12 november 2009 Naar boven