GroenLinks in de Europese Unie

AANKONDIGING

Marije Cornelissen waarnemer bij lokale verkiezingen in Kosovo

Brussel, 11 november 2009 - Op zondag 15 november vinden de eerste door Kosovo zelf georganiseerde lokale verkiezingen plaats. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is als verkiezingswaarnemer van 13 tot 16 november in Mitrovica.

In aanloop naar de verkiezingen nemen de spanningen tussen de verschillende etnische groepen weer toe. Met name in de etnisch gedeelde stad Mitrovica in Noord-Kosovo vinden vele gewelddadige incidenten plaats. Cornelissen neemt waar in Mitrovica tijdens de verkiezingen: "Dit is een testcase voor Kosovo. Het is in het belang van de Servische Kosovaren om de realiteit te erkennen en te participeren in de verkiezingen. Kosovo is niet langer een deel van Servië, maar is en blijft een zelfstandige staat."

Veel Serviërs erkennen de Kosovaarse onafhankelijkheid niet en willen bij Servië blijven horen. Ook willen ze niet dat de Albanese Kosovaren die voor 1999 in Noord-Kosovo woonden terugkeren naar hun huizen. Eerdere verkiezingen onder VN-bestuur werden op aanraden van de Servische regering geboycot door de Servische minderheid in Kosovo. Deze verkiezingen roepen Servische ministers, het parlement en de Orthodoxe kerk Servische Kosovaren wederom op om niet te stemmen.

Om het belang van deelname van minderheden aan de lokale verkiezingen te benadrukken, zal de delegatie van het Europees Parlement aanwezig zijn bij de opening van het verkiezingsbureau in Gra anica, een van de drie gemeenschappen met een Servische meerderheid. "Verkiezingswaarnemers zorgen voor vertrouwen bij de Kosovaarse bevolking, ik ben blij dat ik hieraan een concrete bijdrage kan leveren", aldus Cornelissen.

Cornelissen maakt deel uit van de officiële delegatie van verkiezingswaarnemers van het Europees Parlement. De delegatie wil met haar aanwezigheid het democratische proces in Kosovo ondersteunen. De zeven leden van deze delegatie zullen zondag 15 november op verschillende locaties in Kosovo als verkiezingswaarnemers fungeren. Cornelissen neemt de verkiezingen in en rondom Mitrovica waar.