FNV Sport

Werkende mantelzorger vaker ziek

Mantelzorgers hebben vaker gezondheidsklachten dan mensen zonder bijzondere zorgtaken. Een derde van de leidinggevenden bemerkt dit verschil onder zijn personeel. Dit blijkt uit een onderzoek van Abvakabo FNV en Werk & Mantelzorg.

Hoe meer uren werknemers mantelzorg verlenen aan een familielid of vriend, hoe meer klachten zich voordoen. Mensen raken vooral overbelast doordat zij het gevoel hebben niet over zorgtaken te kunnen praten met de leidinggevende of collega's. Dan durven zij ook minder snel zorgverlof op te nemen om op krachten te komen. Gevolg is dat dit personeel minder uren wil werken, eerder uitkijkt naar een andere baan of helemaal stopt met werken.

Langdurend zorgverlof is een goede regeling om mantelzorg te combineren met werk, vindt 90 procent van de ondervraagden. Echter, veel mensen zijn bang dat het opnemen van dit verlof hun positie in het bedrijf schaadt. Slechts een kwart van de ondervraagden maakt er gebruik van, of heeft dat gedaan.

Een alternatief voor het zorgverlof vormen seniorendagen die mensen doorgaans boven de 55 jaar kunnen opnemen. Van dit verlof wordt minder gebruik gemaakt als werkende mantelzorgers meer steun ervaren op de werkvloer.

Van de ondervraagden nam 77 procent deze dagen op, 16 procent gebruikte het om mantelzorg te verlenen. De mantelzorgers hebben niet het gevoel dat zij herstellen op hun ouderendagen, de niet-mantelzorgers wel. Gevolg is dat mantelzorgers van 55-plus eerder willen stoppen met werken.

Met het oog op doorwerken tot 67 jaar moet voorkomen worden dat mantelzorgers nog verder in de knel komen, vindt vakcentrale MHP. ,,De jaren dat mensen in deeltijd werkten of niet werkten vanwege zorgtaken, moeten meetellen met het arbeidsverleden", zegt voorzitter Richard Steenborg. Met een arbeidsverleden van 42 jaar kunnen mensen er in principe voor hun 67ste uit.

Steenborg roept de werkgevers op om inventiever om te gaan met de wensen van mantelzorgers. In cao's worden steeds vaker afspraken gemaakt die mantelzorg vergemakkelijken. ,,Telewerken en flexibele werktijden kunnen al helpen."