Gemeente Binnenmaas

Waarderingsgeschenk voor Albert van Alphen

Burgemeester A.J. Borgdorff reikte op woensdag 11 november 2009 in bezoekerscentrum Klein Profijt in Oud-Beijerland het waarderingsgeschenk van de gemeente Binnenmaas uit aan de heer Albert van Alphen uit Westmaas.

De heer Van Alphen ontvangt het waarderingsgeschenk, de 'Trofee' wegens zijn jarenlange intensieve inzet als vrijwilliger voor het Hoekschewaards Landschap en zijn brede inzet voor de bescherming en waardering van natuur en landschap in de Hoeksche Waard.

De heer Van Alphen, dit jaar 80 jaar geworden, is al vanaf 1975 als vrijwilliger actief bij het Hoekschewaards Landschap. Vanaf die tijd is het HWL uitgegroeid van een stichting met een paar honderd donateurs en enkele tientallen vrijwilligers tot een allround natuurbeschermingsorganisatie. De vereniging telt nu ruim 1700 leden en zon 400 actieve vrijwilligers. Verschillende werkgroepen houden zich bezig met allerlei onderwerpen, van onderzoek tot beheer, educatie en voorlichting, de natuurbezoekerscentra, maar ook beleidsbeïnvloeding. De heer Van Alphen heeft, als bestuurslid, als voorzitter en als lid van diverse werkgroepen een zeer belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het HWL tot de organisatie die het nu is. Ook is hij actief (geweest) als vertegenwoordiger van het HWL in verschillende overlegorganen als de Landinrichtingscommissie Hoeksche Waard Oost, het Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden en de Stichting Rietgors, een organisatie voor agrarisch natuurbeheer in de Hoeksche Waard.

Trofee

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Binnenmaas heeft besloten om de heer Van Alphen het speciale waarderingsgeschenk van de gemeente toe te kennen. Dit kunstwerk met als titel De 'Trofee' wordt alleen uitgereikt als blijk van zeer bijzondere waardering voor een inwoner van de gemeente Binnenmaas.
De Trofee is een kunstwerk in opdracht van de gemeente vervaardigd door het kunstenaarsechtpaar Jaap en Hetty Vrijland uit Puttershoek. De Trofee is vervaardigd van gekleurd glas met een sokkel van staal. Elke Trofee is handgemaakt en dus uniek, net als de vrijwilliger die hem krijgt.