Gemeente Doetinchem

Persbericht, 11 november 2009

Doetinchems gezondheidsbeleid steekt in op gezondheidsverschillen:

Sociaal-economische ongelijkheid mag de gezondheid niet schaden

Doetinchem scoort relatief slechter dan andere gemeenten als het gaat om de effecten van sociaal-economische status op de gezondheid. Volgens de landelijke cijfers leven inwoners met een lage opleiding en lager inkomen beduidend korter dan mensen met een hogere opleiding en meer inkomen, maar voor Doetinchem zijn die uitkomsten nog iets slechter. De gemeente Doetinchem gaat komende jaren alles eraan doen om aan die situatie een einde te maken. Dat staat in het nieuwe gezondheidsbeleid, dat het college van Burgemeester en wethouders deze week heeft vastgesteld.

De conclusie dat de sociaal-economische ongelijkheid een negatieve invloed heeft op de gezondheid, komt voort uit eigen onderzoek van de gemeente Doetinchem. Zo blijkt het verschil in levensverwachting tussen hoger en lager opgeleiden zon zes à zeven jaar. Het gat in het aantal jaren waarin mensen in goede gezondheid leven, blijkt zelfs nog groter: wel zestien tot negentien jaar. Voor het college van Burgemeester en wethouders zijn deze uitkomsten zo schokkend, dat de aanpak van de gezondheidsgevolgen door sociaal-economische ongelijkheid speerpunt is in het nieuwe gezondheidsbeleid.

Brede samenwerking
In de aanpak streeft de gemeente om te beginnen naar een brede samenwerking tussen álle sectoren. De oorzaken van de gezondheidsverschillen liggen immers niet alleen in een slechte leefstijl en de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Toegang tot scholing, werk, sport en welzijnsactiviteiten spelen evenzeer een belangrijke rol, evenals een gezonde leefomgeving. Dit betekent dat binnen de gemeentelijke beleidsterreinen zelf een duidelijkere focus komt op de volksgezondheid, maar ook dat bij het wegnemen van de gezondheidsrisicos als gevolg van een lagere sociaal-economische status intensiever wordt samengewerkt met externe partners. Bestaande instrumenten, zoals de Gezondheidseffectscreening, worden hierbij zoveel mogelijk benut. Ook zal meer dan ooit worden gestreefd naar commitment bij professionals, maatschappelijk middenveld en burgers voor het werken aan een gezonde leefstijl. De exacte uitwerking van deze insteek wordt vastgelegd in een uitvoeringsagenda, die ieder jaar wordt getoetst.

Wijkgerichte aanpak
Daarnaast steekt Doetinchem bij het nieuwe gezondheidsbeleid nog duidelijker in op een gebiedsgerichte aanpak. Wijken met een groter gezondheidsrisico krijgen extra aandacht. Hierbij gaat het in ieder geval om het Centrum, Schöneveld, Overstegen en Noord. Ook de groep ouderen met een chronische aandoening in Dichteren en Gaanderen krijgen speciale aandacht. Onderdeel van deze wijkgerichte aanpak is het bevorderen van een duurzaam leefmilieu en een groene en schone leefomgeving. Er wordt aansluiting gezocht met het reeds succesvolle wijkgericht werken.

Enorme kans
Wethouder Otwin van Dijk: Het lokale gezondheidsbeleid is een wettelijke verplichting, maar wij zien dit vooral als een kans om iets te doen aan de gezondheid van onze inwoners. Wij gaan de komende jaren bewust investeren in de vermindering van de gezondheidsgevolgen die verbonden zijn aan de ongelijkheid tussen mensen in sociaal-economische status. Zeker in deze tijd van economische crisis, de toename van het aantal werklozen, de vermindering van de koopkracht is dat van enorm belang. Maar het vraagt wel om samenwerking binnen én buiten de gemeentelijke organisatie, om deze groep te laten meedoen.

Tweede lokale gezondheidsbeleid
Het nieuwe lokale gezondheidsbeleid is het tweede gezondheidsbeleid dat binnen de gemeente Doetinchem tot stand komt. Het eerste beleid werd in 2005 van kracht en boekte resultaten op het gebied van samenwerking met de GGD en jeugdgezondheidszorg. Ook leidde dit eerste gezondheidsbeleid tot het alcoholmatigingsproject, de grote investeringen in de Openbare geestelijke gezondheidszorg en onder meer tot de Gezondheidseffectscreening binnen de ruimtelijke ordening. De insteek op preventie is evenmin nieuw in het Doetinchemse gezondheidsbeleid. Wel is de focus op de gezondheidsverschillen nieuw. Gezondheidsbeleid vraagt om een bewustwording in ons denken en handelen, meer nog dan om een extra financiële investering. Uiteraard realiseren wij ons dat dit een kwestie is van lange adem. Maar je ziet aan bijvoorbeeld het alcoholpreventieproject dat het echt werkt als je met elkaar investeert in het gezondheidsbeleid, aldus wethouder Van Dijk. Het nieuwe gezondheidsbeleid loopt tot 2012.