Gemeente Doetinchem

Persbericht, 11 november 2009

Gemeente en provincie gaan voor de Gelderse jeugd

De gemeente Doetinchem, de overige Achterhoekse gemeenten en de provincie gaan intensief samenwerken om jeugd met problemen beter en sneller te helpen. Hiervoor ondertekenen zij donderdag 12 november het convenant jeugdbeleid. Het convenant bevat concrete afspraken, waarvan de resultaten in 2012 zichtbaar moeten zijn.

De afspraken in het convenant richten zich op drie onderdelen: preventie, jeugdzorg en nazorg. Zo gaan de gemeenten hard verder met de realisatie van de Centra voor Jeugd en Gezin, waar ouders en jeugd terecht kunnen voor vragen over opgroeien en opvoeden en voor daadwerkelijke hulp. In Doetinchem gaat deze voorziening in februari 2010 officieel van start. Ook over de lokale zorgnetwerken (voor jeugd vanaf 9 tot 23 jaar) hebben de gemeenten en provincie afspraken gemaakt en valt de verbetering van de coordinatie van zorg onder het nieuwe convenant. De provincie zal verder de wachtlijsten binnen de jeugdzorg wegwerken en snelle hulp bij kindermishandeling regelen. Verder zal de Kindertelefoon zo worden georganiseerd, dat kinderen direct in contact worden gebracht met spoedeisende zorg.

Een ander gemeenschappelijk doel van het jeugdconvenant is het ondersteunen van jeugdige ex-gedetineerden en jongeren die uit een instelling voor jeugdzorg komen. Maar al te vaak vallen zij in een gat, met alle risicos van terugval van dien. Ook het regionale project om alcoholmisbruik onder jongeren terug te dringen, krijgt intensieve aandacht van de gemeenten. De provincie stelt geld beschikbaar voor gemeentelijke projecten op dit gebied.

De gemeenten en provincie vinden het belangrijk dat het gemeentelijke jeugdbeleid en de provinciale jeugdzorg goed op elkaar zijn afgestemd. Onder het motto hoe beter de afstemming, hoe beter problemen voorkomen kunnen worden hebben beide partijen de handen dan ook ineen geslagen. Sinds 2005 is de provincie verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Sindsdien is het gebruik van jeugdzorg met zon 40 procent gegroeid. Dit duidt volgens de partijen op een steeds grotere behoefte aan professionele zorg voor jongeren. De gemeenten zijn op hun beurt verantwoordelijk voor het jeugdbeleid. Doetinchem heeft alle concrete inspanningen op dit terrein vastgelegd in de Doetinchemse Jeugdagenda. Inmiddels omvat de Jeugdagenda 36 agendapunten. Partners in de zogenaamde jeugdketen werken gezamenlijk aan de realisatie van deze agendapunten.

Met de ondertekening van het convenant op donderdag 12 november in de Dru-fabriek (Hutteweg 24, Ulft) bekrachtigen de colleges van Burgemeester en wethouders van de Achterhoekse gemeenten en Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland hun bereidheid om de beschikbare structurele budgetten optimaal in te zetten, noodzakelijke financiele investeringen te doen en ontwikkeltrajecten te faciliteren. De ondertekening vindt plaats door gedeputeerde Esmeijer en de jeugdwethouders van de acht Achterhoekse gemeenten. Voor Doetinchem is dat wethouder Loes van der Meijs.