Gemeente Doetinchem

Persbericht, 11 november 2009

Gemeente gaat door met afkoppelen hemelwater

Op dinsdag 10 november heeft het college van burgemeester en wethouders het nieuwe Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2010-2015 vastgesteld. Eén van de uitgangspunten van het nieuwe plan is het voortzetten van het bestaande beleid voor het afkoppelen van hemelwater in de gemeente.

Voor alle gemeenten in Nederland is het opstellen van een GRP wettelijk verplicht. Een goede rioleringszorg is nodig om de volksgezondheid en het milieu te beschermen en om wateroverlast in de bebouwde omgeving te voorkomen. In het rioleringsplan staat hoe het is gesteld met de riolering in de gemeente, hoe het onderhoud plaatsvindt, welke nieuwe ontwikkelingen er zijn en hoe de gemeente daarop inspeelt. Ook de nieuwe gemeentelijke taken op het gebied van hemelwater en grondwater zijn in het GRP opgenomen.

Afkoppelen hemelwater
Voortzetting van het bestaande beleid voor het afkoppelen van hemelwater, betekent in de praktijk dat bij herstructurering en renovatie in de openbare ruimte, en bij rioolvervanging waar mogelijk het hemelwater zal worden afgekoppeld van het vuilwaterriool. Voor nieuwbouw geldt, dat in eerste instantie de perceelseigenaar verantwoordelijk is voor de opvang van hemelwater op het eigen terrein. Afkoppelen is noodzakelijk om in de toekomst de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Door de klimaatverandering wordt een toename van zware regenbuien verwacht. Ook is afkoppelen goed voor de waterkwaliteit: bij hevige regenbuien loopt het riool niet meer over en komt er geen afvalwater in sloten en vijvers.

Stimuleringsregeling
Nieuw in het plan is dat de gemeente met een stimuleringsregeling voor particulieren wil bereiken dat ook in bestaand bebouwd gebied verder afgekoppeld wordt van het vuilwaterriool. Bijvoorbeeld door het dakwater via de regenpijp in de bodem te laten infiltreren in plaats van het af te voeren naar het gemengde rioolstelsel. De stimuleringsregeling zal in de eerste helft van 2010 nader worden uitgewerkt.

Nadat het GRP is vastgesteld door de gemeenteraad zal het plan ter inzage worden gelegd in de gemeentewinkel.