Gemeente Doetinchem

Persbericht, 11 november 2009

Goede resultaten onderzoek naar gescheiden afvalinzameling

Het college van b&w van Doetinchem heeft op 10 november 2009 de inzamelresultaten 2009 vastgesteld. De gemeente heeft hiervoor in juli 2009 een sorteeranalyse laten uitvoeren. De conclusie luidt dat het scheiden van afval in Doetinchem goed gebeurt.

Bij de sorteeranalyse is gekeken naar de verhouding tussen gescheiden en ongescheiden afval. Daarbij is in juli 2009 ondermeer onderzocht hoeveel kca, gft, papier, glas en kunststofafval er tussen het restafval zat. Die resultaten zijn afgezet tegen de het aantal kilos per gescheiden afvalstroom dat in 2008 is ingezameld.

Groente- fruit- en tuinafval
Groente- fruit- en tuinafval (gft) wordt bijzonder goed ingezameld in Doetinchem. Van de totaal ingezamelde hoeveelheid gft werd 65% gescheiden ingezameld. Dit percentage ligt 10% boven de landelijke doelstelling. Er werd in 2008 107 kilogram gft per inwoner gescheiden ingezameld, dat ligt boven het landelijke gemiddelde.

Klein chemisch afval
Inwoners van Doetinchem scheiden ook hun klein chemisch afval (kca) erg goed. Uit de sorteeranalyse in juli 2009 bleek maar liefst 94,4% van de kca gescheiden te worden ingezameld.

De hoeveelheid ingezamelde kca is de afgelopen jaren teruggelopen. De oorzaak hiervan kan worden gezocht in de landelijke wetgeving die steeds minder afval als kca bestempeld. Zo mogen verfblikken met resten uitgeharde verf tegenwoordig bij het restafval. Ook hebben mensen steeds minder kca doordat er meer gebruikt wordt gemaakt van milieuvriendelijke producten.
De conclusie luidt dat er minder kca wordt ingezameld, maar dat de gescheiden inzameling sterk is verbeterd.

Papier
In 2008 zamelden inwoners van Doetinchem per persoon 80 kilogram papier gescheiden in. Dat is
meer dan het landelijk gemiddelde. Waakzaamheid is wel geboden. Ofschoon steeds meer papier gescheiden wordt ingezameld bleek uit de sorteeranalyse dat ook steeds meer papier bij het restafval wordt gegooid.

Glas
In 2008 zamelden inwoners per persoon maar liefst 23 kilogram glas gescheiden in. Dat gewicht is gelijk aan het landelijke gemiddelde. De gescheiden glasinzameling kan echter nog beter. Er blijkt toch nog glas in het restafval terecht te komen.

Kunststof
Per 1 juni 2009 is de gemeente Doetinchem gestart met het gescheiden inzamelen van kunststof. Naar verwachting zal in 2009 per inwoner 3 kilogram kunststof worden ingezameld. Voor kunststof zijn nog geen landelijke gemiddelden bekend, ook zijn er nog geen doelstellingen bepaald. In 2010 stapt de gemeente over op een nieuw inzamelsysteem waarbij de kunststof huis aan huis wordt ingezameld. Naar verwachting nemen de inzamelresultaten daardoor toe tot minimaal 8 kilogram per inwoner per jaar.

Aanbevelingen voor 2010
Het college van b&w doet de gemeenteraad een aantal aanbevelingen om de gescheiden afvalinzameling nog verder te verbeteren. Om de scheiding van afval verder te stimuleren neemt de gemeente haar communicatie over afvalscheiding richting inwoners onder de loep om waar mogelijk verbeteringen door te voeren.

Eind 2008 is een pilot gedaan met standplaatsen van de chemokar waar inwoners hun kca konden inleveren. Deze pilot was zeer succesvol en daarom staat de chemokar in 2010 maandelijks op zeven standplaatsen bij diverse winkelcentra als aanvulling op de huis aan huis inzameling. In het buitengebied start een pilot met het ophalen van kca op afroep. Ook wordt in 2010 bekeken hoe de inzameling van batterijen bij middenstanders kan worden verbeterd.

Daarnaast gaat de gemeente in 2010 het gebruik van de ondergrondse containers inventariseren. Gekeken wordt hoe vol de containers zitten en of er eventueel containers bij- of hergeplaatst moeten worden.

Ter verbetering van de papierinzameling gaat de gemeente een onderzoek doen in de wijk de Pas naar de oorzaak van de relatief grote hoeveelheid papier in het restafval. Dit kan dan als voorbeeld dienen voor de wijkgerichte aanpak die we voorstaan in het nieuwe afvalstoffenbeleidsplan dat de gemeente in 2010 gaat uitwerken.

De inzamelresultaten en de aanbevelingen voor 2010 worden op 30 november 2009 besproken in de commissie ruimtelijke zaken.