Gemeente Hilversum

Bijeenkomsten van De Raad op 4 en 5 november

publicatiedatum: donderdag 12 november 2009

Op woensdagavond 4 en op donderdagavond 5 november waren er weer de bijeenkomsten van De Raad. De bewonersvereniging Oosterspoorplein en Omgeving hield op 4 november in Het Forum een presentatie. De vestiging van supermarkt Lidl baart de omwonenden zorgen. Zij vrezen met name een toename van de parkeerdruk in hun buurt.

Discussie
In De Discussie stelden PvdA en SP daarover vragen aan wethouder Erik Boog. De wethouder gaf aan dat hij de parkeersituatie in de gaten zal houden. Zonodig zou er een parkeerregeling ingevoerd kunnen worden.

Da Costaschool en Lieven de Key
PvdA en LH vroegen wethouder Karin Walters om haast te maken met een nieuwe of tijdelijke behuizing voor de Da Costaschool nu het project Lieven de Key vertraging oploopt. De wethouder antwoordde dat zij in januari volgend jaar precies aan kan geven welke werkzaamheden de gemeente uit zal voeren.

Het Besluit
In Het Besluit trok wethouder Jan Rensen het boetekleed aan met betrekking tot de eerdere behandeling van het Stationsgebied-Zuid. Bij de behandeling van dit onderwerp in De Discussie liepen toen de gemoederen zo hoog op dat de VVD, LH en GL boos de vergadering verlieten. In een interpellatie kwam de VVD hierop terug. De wethouder erkende dat in tegenstelling tot wat zijn bedoeling was geweest hij heeft geconstateerd dat de raad niet volledig geïnformeerd was. Hij bood hiervoor zijn verontschuldiging aan. De VVD was hiermee tevreden en zei dat "de kou nu uit de lucht was".

Bedrijfsinvesteringszone Gijsbrecht
De instelling van de Bedrijfsinvesteringszone Gijsbrecht van Amstelstraat kan van start gaan. Met uitzondering van de VVD ging de gehele gemeenteraad akkoord. De liberalen wilden dat grotere winkels meer zouden bijdragen. Een amendement van die strekking kreeg echter alleen de steun van de indienende fractie.

Cameratoezicht
De raad ging akkoord met Cameratoezicht nadat de burgemeester zijn voorstel had gewijzigd. Er kan nu cameratoezicht komen in de nieuwe stationstunnel en in de toekomst eventueel op andere plekken, maar daarvoor is eerst toestemming van de raad nodig.

Tergooiziekenhuizen
Het Verkennend onderzoek Tergooiziekenhuizen was aanleiding voor een behandeling waarbij twee moties werden ingediend. SP stemde als enige fractie tegen beide moties. Wethouder Jan Landsaat vatte samen wat hij gaat doen: met spoed aan de slag met het ziekenhuis over de ontwikkelingen rond de locatie Hilversum, aan het werk met de kwaliteit van de gezondheidszorg en een goede balans nastreven tussen alle verschillende belangen.

5 november
Een dag later werd er gesproken over een wat meer kaderstellende rol voor de raad. De bedoeling van het voorstel is om de gemeenteraad eerder te betrekken bij grote projecten of bij zaken die wat gevoeliger liggen. Denk daarbij aan nieuw beleid of aan grote bouwplannen. Als de raad in het begin van het project de kaders mag scheppen, is er daarna de ruimte voor het college om binnen die kaders te werken. De raad is dan minder met uitvoering bezig en meer met het controleren van het college. Alle partijen ondersteunen dit idee. 18 November wordt een definitief oordeel uitgesproken tijdens Het Besluit.

Masterplan Havenkwartier
In de Omroepkamer was er een Hilversummer die grote zorgen had over het masterplan Havenkwartier. Hij vreest dat als het plan realiteit wordt er een verkeerschaos dreigt in het Havenkwartier. Wethouder Jan Rensen heeft de bewoner gelijk gegeven maar ook gezegd dat zijn opmerkingen wat voorbarig zijn. Dit is pas een eerste stap, in een later stadium zal er zeker ook naar de verkeersproblematiek gekeken worden. De wethouder zei dat als er voor het verkeer geen oplossing gevonden wordt, het masterplan ook niet doorgaat.