Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Artikel AGD 'Rijk jaagt op natuurgrond'


12 november 2009 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister meldt dat LNV en provincies geen mensen inzetten om zoveel mogelijk grond voor terreinbeherende organisaties te kopen zodat de grond niet in handen van particulieren komt.

Datum 12 november 2009

Geachte Voorzitter,

Gisteren heeft de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mij verzocht om een reactie op het artikel 'Rijk jaagt op natuurgrond', dat vandaag in het Agrarisch Dagblad is verschenen (2009Z21161/2009D55848). In antwoord op dat verzoek bericht ik u als volgt.
Op 27 mei 2009 hebben vertegenwoordigers van organisaties van particulieren, boeren, landgoedeigenaren en de terreinbeherende organisaties mij de Verklaring van Linschoten aangeboden. Ik heb u daarover met mijn brief van 12 juni 2009 geïnformeerd (TK, 2008-2009, 30 825, nr. 31).De Verklaring ziet op voorstellen om tot een forse stimulans van het particulier natuurbeheer te komen. Gelijkberechtiging tussen partijen is daarbij een van de oplossingen. Die ben ik nu met de provincies en deelnemende partijen aan het uitwerken. Inmiddels is een concept van de subsidieregeling voor de aankoop van grond voor natuurontwikkeling voor prenotificatie aan de Europese Commissie toegezonden. Deze conceptregeling gaat ervan uit dat een ieder die aan de voorwaarde voldoet voor een aankoopsubsidie in aanmerking kan komen, en maakt geen onderscheid in particuliere of terreinbeherende organisaties. Ik ben voornemens de regeling in december officieel in Brussel aan te melden voor de noodzakelijke staatssteuntoets. Mijn ministerie, DLG en provincies zetten geen personeel en teams in om zoveel mogelijk grond voor de terreinbeherende organisaties te kopen om ervoor te zorgen dat die gronden niet in handen van particulieren komt. Dat zou ik onaanvaardbaar vinden. Mijn beleid is er juist op gericht zoveel mogelijk boeren en particulieren in te zetten om de natuur in Nederland te realiseren. De term 'aanjaagteams' is mij in dit verband onbekend.

Uit de stukken die mijn ministerie in het kader van het WOB-verzoek aan de Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters (VGG) heeft doen toekomen, blijkt ook niet dat er sprake is van aanjaagteams of op handelingen die daarmee vergelijkbaar zijn.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg