Ministerie van Defensie

Commandant ISAF bezoekt Uruzgan

11 november 2009, 21.49 uur

Commandant ISAF, generaal Stanley McChrystal, heeft vandaag Task Force Uruzgan bezocht. Samen met de Australische minister-president Rudd woonde hij de Australische herdenkingsceremonie voor Remembrance Day bij.

Per helikopter werd in Uruzgan de vooruitgeschoven basis Mirwais en de patrouillebases Cobra en Camp Hadrian aangedaan. Hierbij sprak de generaal met de troepen en liet hij zich informeren over de plaatselijke situatie. In Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan, opende hij de nieuwe Hospital Road Bridge.

Hospital Road Bridge

Opening van de Hospital Road Bridge (vlnr) gouverneur Hamdam, generaal McChrystal, generaal Van Uhm en civiel vertegenwoordiger Rentenaar- Foto:ministerie van Defensie

De ceremoniële opening van de brug, met Nederlands geld door Afghanen gebouwd, werd traditiegetrouw voorafgegaan door het gebed van de mullah. Gouverneur Hamdam van Uruzgan bedankte in zijn toespraak de Nederlanders voor hun steun.

De brug over de Teri Rud rivier verschaft de dorpelingen uit het noorden toegang tot Tarin Kowt en daarmee tot voorzieningen op het gebied van economie, gezondheidszorg en onderwijs. Zo'n 3 maanden per jaar was het voor de bewoners van de noordelijk gelegen dorpen onmogelijk de provinciale hoofdstad te bereiken.

Toespraak

Generaal McChrystal (L) in gesprek met gouverneur Hamdam. - Foto:ministerie van Defensie

Generaal McChrystal gaf aan dat de Nederlandse aanpak, militaire actie gecombineerd met civiele ontwikkeling, `absoluut' de richting aangeeft die de NAVO in Afghanistan op moet.

"De bescherming van de bevolking vereist dat we veiligheid brengen, maar dat kan niet zonder het verbeteren van het bestuur en de ontwikkeling. Dat moeten we van gebied tot gebied uitbreiden. En wat we hier vandaag zien is daarvan een voorbeeld", aldus de generaal.

Volgens commandant TFU brigadegeneraal Marc van Uhm, heeft de ervaring van de afgelopen 4 jaar bewezen dat het cruciaal is de Taliban `steeds verder weg te duwen van de bevolking' en vervolgens te zorgen voor goed bestuur en ontwikkeling. "Dat hebben we McChrystal goed kunnen laten zien. Dit is de manier om de bevolking weerbaarder te maken tegen de Taliban."