Wageningen Universiteit en Researchcentrum
12 nov 2009
We wisten al dat melk met veel transvetzuren slecht is voor ons hart
en cholesterolgehalte. Nu blijkt dat ze ook een nadelige invloed
hebben op de vruchtbaarheid van de koeien. Dat blijkt uit een
publicatie van de leerstoelgroepen Fokkerij en Genetica en
Bedrijfseconomie van Wageningen University in het laatste nummer van
het Journal of Dairy Science.
Onderzoeker Robert Demeter analyseerde gegevens over negen groepen
vetzuren van 1745 Friesian-Holstein koeien. Hij ging na of de
samenstelling van de vetzuren in de melk invloed heeft op de
vruchtbaarheid van de koeien. Koeien met lagere hoeveelheden
transvetzuren in de melk hadden een significant betere vruchtbaarheid,
terwijl de andere vetzuren geen effect hadden op de vruchtbaarheid van
de dieren.
Melkkwaliteit
Het onderzoek maakt deel uit van het Milk Genomics Initiative, waarin
Fokkerij en Genetica samenwerkt met de Nederlandse Zuivel Organisatie
en fokkerijorganisatie Holland Genetics om de kwaliteit van de melk te
verbeteren. Doel is om via selectief fokken meer gezonde vetzuren in
de melk te krijgen. Onverzadigde vetzuren zijn goed voor onze
gezondheid, blijkt uit humaan voedingsonderzoek, de transvetzuren (een
groep van verzadigde vetzuren) vergroten de kans op hart- en
vaatziekten. âDit is een veelbelovende uitkomstâ, zegt Demeter.
âVeefokkerijorganisaties kunnen nu gericht koeien fokken die meer
gezondere vetzuren en minder transvetzuren produceren, zonder
negatieve gevolgen voor de vruchtbaarheid van de dieren.â | Albert
Sikkema