Politie Hollands Midden

Leiden - Grootschalige verkeerscontrole N11

Leiden, 12-11-2009 o Van woensdag 11 op donderdag 12 november heeft team Alphen aan den Rijn van Politie Hollands Midden een grootschalige verkeerscontrole gehouden van 19.00 uur tot 02.00 uur. Bestuurders en voertuigen werden staande gehouden en gecontroleerd.

De controle vond plaats op de N11, bij het gebouw van Rijkswaterstaat, tussen Leiden en Alphen aan den Rijn. Enkele voertuigen werden vanaf de A4 en N11 begeleid naar deze locatie voor de controle.

De controle werd uitgevoerd in samenwerking met de douane, de belastingdienst, de ANWB en de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

Doel van deze grootschalige controle was het verbeteren van de verkeersveiligheid op de openbare weg. De politie wil bestuurders met de controle een signaal geven dat zij zich aan de verkeersregels moeten houden. Daarnaast is ook geïnvesteerd in de opsporing.

Er is tijdens de controle op verschillende zaken gecontroleerd: - Het in bezit zijn van de nodige documenten zoals het rij- en kentekenbewijs; - Het gedrag van de automobilist in het verkeer (wordt er handsfree gebeld, draagt de automobilist een gordel; - Alcoholgebruik; - De technische aspecten van voertuigen: vormt het voertuig geen gevaar voor de verkeersveiligheid? Werken de remmen voldoende.

In totaal werden er 559 bestuurders gecontroleerd en zestien bekeuringen uitgedeeld. Vijftien bestuurders kregen een bekeuring voor een gebrekkige technische staat van de auto en slechte verlichting, een andere bekeuring werd gegeven voor het rijden zonder rijbewijs. Vijf personen werden aangehouden voor onder andere wet ID en voor openstaande boetes.

Alle bestuurders werden ook gecontroleerd op alcohol. Eén persoon bleek in overtreding te zijn er werd 315 ug/l geblazen tegenover de wettelijk toegestane 220 ug/l.

Flitsauto (ANPR:Automatic Number Plate Recognition) Aan beide zijden van de A4 stond een flitsauto. 41 nummerplaten werden herkend bijvoorbeeld in verband met belastingschulden.

Douane De douane heeft circa zestig voertuigen gecontroleerd. Er is twee keer een waarschuwing gegeven voor Belasting Personenauto en Motorrijwielen (BPM).

Belastingdienst Door de Belastingdienst werd in totaal een bedrag van 5.120 aan openstaande belastingen achterhaald. Verder controleerde de Belastingdienst de gegevens van taxi's. Ook personenauto's van zakelijke rijders werden gecontroleerd op privégebruik. In het kader van het patserproject werd gekeken naar personen met dure auto's terwijl ze die (volgens hun belastinggegevens) niet kunnen betalen. In het kader hiervan worden tien personen nader onderzocht.