ABVAKABO FNV

Werkbezoek TNT gaat niet door

Tja, dat overkomt mij niet vaak. Een verslag maken van iets dat niet doorgaat. Afgelopen dinsdag zou ik een werkbezoek brengen aan het postsorteercentrum van TNT Post in Rotterdam. Een bezoek waar ik mij op verheugd had. Niet alleen is het prachtig om de logistiek van zo'n bedrijf te zien, maar het is ook een bedrijf waar veel speelt op dit moment.

Op mijn weblog heb ik de laatste tijd vaak geschreven over de problemen bij TNT Post. Een afkalvende markt als gevolg van digitalisering van de samenleving en een idiote prijzenoorlog met de concurrentie. Een cao-conflict en duizenden TNT-ers die hun baan dreigen te verliezen.

Ga er maar aan staan als bond.

Daarom was dit werkbezoek goed getimed. In mijn delegatie zit bijna altijd de verantwoordelijke bestuurder, in dit geval Peter Wiechmann. Ook is het gebruikelijk dat ik kaderleden meeneem. Iin dit geval ook. Tijdens mij bezoek wil ik graag spreken met werknemers, de medezeggenschap en uiteraard onze eigen kaderleden.

En hier zit nou net de kneep. Ik mag wel komen om een rondleiding te krijgen maar de manager van het bedrijf stelt het niet op prijs als ik vergezeld word door kaderleden of op een andere manier over de problemen van het bedrijf in gesprek raak. Dat mag wel na afloop in de beslotenheid van een kamer. Maar daar hoef ik niet voor op werkbezoek, dan kan ik net zo goed een ledenvergadering organiseren.

Al met al reden om na veel wikken en wegen het bezoek maar te annuleren. Een gemiste kans vooral voor TNT Post. En eigenlijk is het ook niet netjes. Niet alleen naar mij als voorzitter van de grootste bond in de postsector maar vooral naar al die werknemers die wij vertegenwoordigen.
12-11-2009