SGP



Spreken met Hamas, is zwichten voor terreur

Spreken mert Hamas brengt de vrede niet dichterbij, maar is zwichten voor terreur. Dat zei SGP-kamerlid Van der Staaij in het Kameroverleg over het Midden-Oosten. Hamas is een terreurorganisatie die streeft naar de vernietiging van Israel. Dat is de agenda van Hamas. Hamas is geen Wereldnatuurfonds.

---

Algemeen overleg Midden-Oosten
12 november 2009
C.G. van der Staaij


* Er zit weinig beweging in het vredesproces, constateert de regering terecht. Hoe de impasse te doorbreken? Vrede kan niet van bovenaf worden opgelegd, zei minister Lieberman gisteren terecht. Onderhandelingen worden bemoeilijkt doordat het aan Palestijnse zijde ontbreekt het aan een duidelijke gesprekspartner. Wat kan de internationale gemeenschap ondernemen om te voorkomen dat er een gezagscrisis ontstaat aan Palestijnse zijde na het terugtreden van Abbas?

De vredesakkoorden waarnaar wordt gestreefd, zijn als het dak van een gebouw. Maar er moet van onderaf gewerkt worden; liefst niet met de schijnwerpers en cameraâs van de gehele wereld er bovenop. Dat maakt meebewegen, compromissen sluiten, voor beide partijen erg moeilijk. Bottom-up proces.
Hoe staat het daarmee? Economische betrekkingen, aandacht voor Palestijnse schoolboeken en kinderprogrammaâs op TV waarin haat tegenover Israel wordt gezaaid, versterken van gematigde krachten, versterking van goed bestuur in Palestijnse gebieden. Van onderaf moet aan betere onderlinge verstandhouding worden gewerkt.


* Een manier om de impasse te doorbreken is in ieder geval niet het praten met Hamas, waar door een aantal ondertekenaars van de week in een advertentie in het NRC-Handelsblad werd aangedrongen. Dat is niet vrede dichterbij brengen, maar zwichten voor terreur. Er moet onverkort worden vastgehouden aan de kwartetvoorwaarden, te beginnen met het afzweren van geweld.


* Verbazingwekkend hoe genegeerd wordt, dat we hier te maken hebben met een beweging die in woord en daad duidelijk maakt te streven naar de vernietiging van de staat van Israel. Zoals van Hamas-zijde zelf in een lofrede op een zelfmoordterrorist werd geformuleerd: âZij zal de laatste niet zijn, want de mars van het verzet zal doorgaan tot de islamitische vlag is gehesen, niet alleen op de minaretten van Jeruzalem, maar over het gehele universum.â
Dat is het gezicht van Hamas in de richting van de Arabische wereld. Dat tegenover de westerse wereld een vriendelijker gezicht wordt vertoond, mag de aandacht hiervan niet afleiden. Wie deze radicaal-islamitische angel in het Midden-Oostenconflict over het hoofd ziet, of negeert, maakt het conflict op papier een stuk eenvoudiger, maar doet geen recht aan de werkelijkheid. Hamas is echt geen Wereldnatuurfonds, maar een terroristische organisatie.


* behandeling van het Goldstone-proces heeft geen goed gedaan aan vredesproces. Terecht dat Nederland tegen heeft gestemd. Is niettemin de uitkomst niet een steun in de rug voor Hamas, en een steun in de rug voor de overtuiging dat âinternationaal rechtâ tegenover Israel zo verpolitiekt is, dat dit het gezag van objectief internationaal recht ook in Israel sterk ondermijnt?


* Nederzettingen een gevoelig punt, is duidelijk. Maar het lijkt wel steeds grotere proporties toegekend te worden als obstakel voor het vredesproces. Laten we wel zijn: voordat er sprake was van het nederzettingenbeleid waren de Palestijnen ook niet geneigd tot het sluiten van vrede. Bovendien: wel degelijk ook beperkingen in acht genomen.


* Iran. Zit nog weinig beweging in! Ook op nucleaire dossier, eindigt het niet in vrijblijvendheid?
Zorgen ook over de opstelling van Turkije, en het daar verder de kop opstekende antisemitisme. Goed dat Nederland ook richting Turkije hierover zorg heeft uitgesproken. Gisteren spraken we er al over


* Verbetering humanitaire situatie in Gaza en op de westelijke Jordaanoever verdient zeker ook aandachtâ oog hebben voor humanitaire noden,
Israel wil voorkomen dat Hamas versterkt wordt. Bovendien strikt op toezien dat er niet opnieuw wapensmokkel plaatsvindt. Cruciaal voor het tegengaan van nieuwe geweldsuitbarstingen. Wat is er terecht gekomen van de internationale inzet ter zake?
Af en toe worden er nog raketten afgevuurd vanuit Gaza. Wie zit hierachter?


* Wapensmokkel vanuit Iran naar Hezbollah. Israëlische marine heeft enkele dagen geleden 500 ton wapens onderschept, die onderweg waren van Iran naar Hezbollah! Dit wordt niet zomaar gedaan. Hezbollah vormt opnieuw een grote bedreiging. Wat heeft de internationale gemeenschap gedaan na deze vondst? Israel wordt gekapitteld vanwege het uitvoeren van verkenningsvluchten boven Libanon, maar dit zijn slechts krokodillentranen als de internationale gemeenschap zelf geen actie onderneemt.

Tot slot. In Jeruzalem zou âmet NGO-geld/belastinggeld derhalveâ een groot cultureel festival zijn georganiseerd, waarbij Joden (feitelijk of formeel) zouden zijn geweerd. Is de minister hiermee bekend? Welke actie ondernomen? Graag nadere info.