Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 12 november 2009 -

Onderwerp Wijzigingen Code Publieksparticipatie Sneller & Beter als gevolg van
1 de motie Cramer (29385, nr 48)

Geachte voorzitter,

Tijdens het Algemeen Overleg met uw Kamer op 29 juni 2009 is de Code Publieksparticipatie Sneller & Beter uitvoerig besproken. De heer Cramer van de ChristenUnie heeft een motie ingediend (29 385, nr. 48) over de spelregels in de Code Publieksparticipatie Sneller & Beter. Deze Code is vervolgens hierop aangepast en met deze brief wil ik u daarover informeren.

De motie Cramer
Met de motie is gevraagd uit te gaan van de volgende spelregels:
- Tijdens de verkenning wordt een goede analyse van alle betrokken belangen gemaakt;

- Onderzocht wordt waar deze belangen elkaar kunnen versterken en waar deze botsen;

- Bij de voorkeursbeslissing wordt verantwoord op welke wijze wel of geen rekening is gehouden met de verschillende belangen.

Uitwerking van de motie
Deze spelregels zijn als volgt verwerkt in de Code Publieksparticipatie Sneller & Beter (zie ook de bijlage Code Publieksparticipatie Sneller & Beter):
- Onder het kopje "maatwerk in participatievormen" is opgenomen: start met een analyse van stakeholders en richt participatie op constructief meedenken en zorgvuldige belangenafweging.
- Onder kopje "goed samenspel van bestuurders, ambtenaren en publiek" is opgenomen: laat bestuurders na afloop verantwoorden hoe de verschillende belangen hebben doorgewerkt in de beslissing.

Herziening Tracéwet
Met de herziening van de Tracéwet wordt het besluitvormingsproces á la Sneller en Beter verankerd. Kern van het wetsvoorstel is regels te stellen ten aanzien van de verkenning, die leidt tot een voorkeursbeslissing en ten aanzien van de (korte) planuitwerkingsfase waarin het voorkeursalternatief wordt uitgewerkt tot een tracébesluit. Hierbij is het voorstel om met de herziening van de wet ook de wijze waarop maatschappelijke organisaties en burgers worden betrokken bij de a
agina 1 van 2 P





inrichting van het besluitvormingsproces te verankeren. De Code Datum Publieksparticipatie Sneller & Beter wordt hierbij als handreiking beschouwd.

Het wetsvoorstel voor de herziening van de Tracéwet zal naar verwachting begin Ons kenmerk 2010 aan uw kamer worden voorgelegd. VenW/DGMO-2009/362

In de verwachting u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend, Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN DE MINISTER VAN WATERSTAAT VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

ir. Camiel Eurlings dr. Jacqueline Cramer

Pagina 2 van 2