Nieuwe kantonrechtersformule in de maak?

12/11/2009 12:03

Welkom Juristen & Mediators B.V.

Binnenkort geeft het hoogste rechtscollege van Nederland, de Hoge Raad, hopelijk meer duidelijkheid inzake de toepassing van de vele varianten op de bekende kantonrechtersformule. Een mogelijk gevolg hiervan kan zijn dat er wellicht een nieuwe kantonrechtersformule ontstaat.

In de zaak waarin de Hoge Raad uitspraak zal doen, merkt de advocaat-generaal in zijn advies op dat zowel de kantonrechters als de Gerechtshoven een aantal eigen varianten op de kantonrechtersformule hanteren. Dit vindt met name plaats bij het vaststellen van een ontslagvergoeding bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst of bij het vaststellen van een schadevergoeding in het kader van een kennelijk onredelijk ontslag (de zogenaamde XYZ-formule). De advocaat-generaal merkt hierbij op dat de XYZ-formule niet alleen onjuist maar ook oneigenlijk wordt gebruikt bij het vaststellen van voornoemde schadevergoeding.

Het interessante is dat de advocaat-generaal de kantonrechters en Gerechtshoven oproept om gezamenlijk één overkoepelende formule vast te stellen en eenduidig te hanteren.

Mr. R.S. Ganeshie van het online juristenkantoor www.belontslaglijn.nl kijkt uit naar de overwegingen van de Hoge Raad in deze kwestie. Volgens hem heerst er op dit moment ook grote onduidelijkheid onder het publiek over de te hanteren oude of nieuwe kantonrechtersformule. Sinds de invoering van de versoberde, nieuwe kantonrechtersformule ziet belontslaglijn.nl een grotere mate van ontevredenheid bij met name oudere werknemers met een lang dienstverband. Het verschil in de hoogte van de vergoeding ten opzichte van de oude kantonrechtersformule kan oplopen in tienduizenden euro's. Voor jongere werknemers met een kort dienstverband leidt de huidige kantonrechterformule sowieso tot een vrij magere vergoeding.

De Hoge Raad zal uitspraak doen waarbij duidelijkheid kan komen in de vraag of de gehanteerde variant op de kantonrechtersformule voor het vaststellen van schadevergoeding bij kennelijk onredelijk ontslag gerechtvaardigd is. Niet uitgesloten is dat de Hoge Raad zich ook uitspreekt over de billijkheid van de nieuwe kantonrechtersformule.

In ieder geval verwacht belontslaglijn.nl dat zij haar cliënten straks meer duidelijkheid kan bieden over de toe te passen kantonrechtersformule.





http://www.belontslaglijn.nl/