Persbericht Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid/WRR

WETENSCHAPPELIJKE RAAD VOOR HET REGERINGSBELEID/WRR

PERSBERICHT 12 november 2009

Hoe verder na de crisis? Aftershocks. Economic Crisis and Institutional Choice

De financiële en economische crisis heeft verstrekkende gevolgen. Zij raakt het toezicht, het financiële stelsel, de rol van de staat en de internationale orde. Voor alomvattende conclusies is het nog te vroeg, maar des te urgenter zijn daarom uiteenlopende terreinverkenningen op dit gebied. In dit kader presenteert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) de bundel Aftershocks. Daarin komen 24 internationaal gezaghebbende wetenschappers, ondernemers en politici aan het woord. Zij nemen de lezer mee in hun denkproces: de wereld van vóór de crisis komt niet meer terug, maar hoe zien de contouren eruit van een nieuwe bestuurlijke en economische architectuur? Een focus op de institutionele gevolgen van de crisis vormt daarmee het disciplinerende kader voor de bijdragen in het boek. Ook de keuze van de deelnemers komt hieruit voort. Stuk voor stuk zijn het intellectuelen met een grote reputatie en een stevige betrokkenheid bij vraagstukken in de driehoek economie, ordening en politiek. Bewust is gekozen voor personen buiten Nederland. In deze fase van het denken is het volgens de samenstellers van de bundel essentieel de deuren en ramen zo ver mogelijk open te zetten voor belangwekkende opvattingen van buitenaf.

Een selectie uit de bijdragen:


- Econoom Willem Buiter (LSE) spoort ons aan de unieke kansen die de crisis biedt om markten opnieuw te reguleren niet voorbij te laten gaan. Als nationale en internationale beleidsmakers niet nu handelen, bestaat het gevaar dat de instabiliteit van vóór de crisis terugkeert.


- Politieke wetenschapper Suzanne Berger (MIT) laat zien wat de nationale ruimte voor sociale en economische verandering is in een langere periode van lage groei.


- Oud-voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors ziet in de crisis een verkapte zegen. Een periode van lage groei dwingt politici te zoeken naar andere succesindicatoren dan het bruto nationaal product, zoals op het gebied van milieu en welzijn.


- Econoom Barry Eichengreen (Berkeley) zet de huidige crisis af tegen de Grote Depressie van de jaren dertig en de stagflatiecrisis van de jaren zeventig. Ook schetst hij de politieke en economische voorwaarden voor herstel.


- Politieke wetenschapper Peter A. Hall (Harvard) stelt dat de crisis bij uitstek ook een politiek probleem is: de staat moet op zoek naar nieuwe legitimiteit.


- Econoom Dani Rodrik (Harvard) pleit voor een 'kapitalisme 3.0' dat economische globalisering en nationale diversiteit met elkaar in balans brengt.


- Socioloog Richard Sennett (LSE) vindt dat de crisis de morele superioriteit van het vrijemarktdenken heeft ondermijnd maar tegelijkertijd kansen biedt voor een betere verdeling van welvaart en welzijn.

Deze, en nog veel meer kwesties komen aan bod in essays van Tony Atkinson, Nancy Birdsall, Amy Chua, Amitai Etzioni, Paul de Grauwe, Anthony Giddens, André Sapir, Mark Elchardus, Jean-Paul Fitoussi, Charles Maier, Dominique Moïsi, Stephen Roach, Maria João Rodrigues, Helmut Schmidt, David Soskice, Fritz Scharpf en Loukas Tsoukalis. Aftershocks wordt ingeleid door Anton Hemerijck. Het boek sluit af met een beschouwing van Ben Knapen.

Aftershocks, geïnitieerd door de WRR, staat onder redactie van Anton Hemerijck, voormalig directeur WRR, nu decaan van de faculteit sociale wetenschappen van de VU, Ben Knapen, raadslid WRR en Ellen van Doorne, adviseur strategie bij het Kabinet van de Minister-President.

Aftershocks. Economic crisis and institutional choice, ISBN 978 90 8964 192 2, prijs ¤ 39,95 is vanaf 12 november verkrijgbaar in de boekhandel en bij Amsterdam University Press, Herengracht 221, 1016 BG, Amsterdam, bestellingen@aup.nl.