Gemeente Spijkenisse


Echtpaar verzwijgt bezit appartementen-complex voor bijstand

12 november 2009

geld

Een echtpaar uit Spijkenisse heeft jarenlang een bijstandsuitkering ontvangen, zonder te melden dat ze ook een appartementencomplex in eigendom hadden.

Naar aanleiding van een tip heeft de sociale recherche van Spijkenisse in samenwerking met het Internationaal Bureau Fraude Informatie de zaak onderzocht. Het appartementencomplex in Turkije, dat een waarde heeft van ruim drie ton, bestaat uit 7 woningen voor de verhuur, een winkel en een werkplaats. Het echtpaar heeft voor 2,5 ton gefraudeerd.

Het echtpaar van 60 en 69 jaar oud, ontvangt sinds 1983 een uitkering van de gemeente Spijkenisse. Al die tijd hebben zij hun onroerend goed in Turkije niet gemeld aan de gemeente, terwijl ze de bouwgrond al bezaten voordat ze een uitkering aanvroegen. In 1986 werden de eerste appartementen bestemd voor verhuur opgeleverd.

De gemeente Spijkenisse kan ongeveer de helft van het fraudebedrag terugvorderen, omdat wettelijk niet verder kan worden teruggevorderd dan 1 juli 1997. Het echtpaar moet daarnaast de proceskosten betalen, die inmiddels in de tienduizenden euro's lopen. De gemeente Spijkenisse heeft beslag gelegd op het appartementencomplex, heeft de uitkering van het paar beëindigd en de procedure tot terugvordering gestart.

Het is niet voor het eerst dat de gemeente Spijkenisse in het buitenland beslag laat leggen. Zo heeft de gemeente 3 jaar geleden op enkele woningen in Turkije beslag gelegd, omdat ook toen een echtpaar het bezit daarvan had verzwegen. Het fraudebedrag, ongeveer 25.000 euro, was in vergelijking met de huidige zaak aanzienlijk minder, maar dat was geen reden voor de gemeente om af te zien van beslaglegging. Uiteindelijk is in die zaak de uitkering gestopt, het fraudebedrag terug betaald en zijn de proceskosten door betrokkenen voldaan.

Het beleid van de gemeente Spijkenisse is dat alle ten onrechte uitgekeerde bijstand terug moet worden betaald, ongeacht de hoogte van het bedrag. Als er mogelijkheden zijn om verzekerd te zijn van terugbetaling, zoals beslaglegging, dan maakt de gemeente Spijkenisse daar zeker gebruik van.