Gemeente Alkmaar


Weigering vergunning prostitutiebedrijf Achterdam ongegrond

Alkmaar, 12 november 2009

---

Reactie van de burgemeester van Alkmaar op beslissing van de rechtbank op het beroep tegen de weigering exploitatievergunning prostitutiebedrijf Achterdam:

Als burgemeester van Alkmaar heb ik met teleurstelling kennis genomen van de uitspraak van de Rechtbank Alkmaar op het beroep dat was aangetekend door VOF Nool c.s. tegen mijn besluit van 23 juni jl. om een vergunning te weigeren voor de exploitatie van de 92 ramen van een prostitutiebedrijf op de Achterdam. De weigering volgde op een Bibob-procedure, die standaard deel uitmaakt van het beoordelen van vergunningaanvragen voor het exploiteren van seksinrichtingen.

De rechtbank heeft het beroep van Nool c.s. tegen weigering gegrond verklaard. De uitspraak stelt mij teleur, omdat ondanks de door mij betrachte zorgvuldigheid bij de Bibobprocedure en het naar mijn mening aangetoonde ernstig gevaar van misbruik van een te verlenen vergunning voor criminele doeleinden, de rechtbank tot een ander is oordeel gekomen. Dit doet bij mij de vraag opkomen of het Bibob-instrumentarium, zoals dat nu toegepast kan worden, voor bestuursorganen wel voldoende deugdelijk is om de opgedragen taken mee uit te kunnen voeren.

Of ik tegen de uitspraak van de rechter in hoger beroep zal gaan valt op dit moment niet te bepalen. Daarvoor zal de uitspraak eerst door onze juridische adviseurs verder bestudeerd moeten worden. Ik heb hiertoe nog tot eind december de tijd.
Laatste wijziging: 12 november 2009