CDA afdeling Gelderland


Gelderland blijft goederenvervoer actief stimuleren
---

Arnhem, 11 november 2009

CDA-motie zorgt voor investering van EUR 10,82 miljoen in de jaren 2010-2012

Op woensdag 11 november 2009 heeft Provinciale Staten unaniem ingestemd met de CDA-motie waardoor het uitvoeringsprogramma goederenvervoer âTransport in Balansâ integraal wordt uitgevoerd. Een investering van 10,82 miljoen is in de periode 2010-2012 hieraan gekoppeld.

In de periode tot en met 2040 zal het goederenvervoer in Nederland met in totaal 50% toenemen. Overvolle snelwegen en binnensteden zullen hier dagelijks de nadelige gevolgen van gaan merken. Gelderland moet zich hierop voorbereiden door meer vervoer over water en spoor te faciliteren.

Gelderland
CDA Statenlid Jan Hutten: âIn Gelderland gaat op dit moment 85% van het goederenvervoer over de weg, 14% gaat over het water en 1% gaat per spoor. Het landelijke aandeel wegvervoer is slechts 65%, voor Gelderland valt er nog een wereld te winnenâ. Het uitvoeringsprogramma gaat uit van een dekkend netwerk van weg, water en spoor. Dit is belangrijk aangezien deze zaken elkaar versterken, zeker voor een transitoprovincie als Gelderland. Doelstelling van het uitvoeringsprogramma is om goederenvervoer van de weg richting spoor en water te krijgen. Dit levert tevens milieuwinst op.

Doelstellingen uitvoeringsprogramma
Onderstaande doelstellingen worden in de periode 2010-2012 uitgevoerd of voorbereid:


1. Creëren van een multimodaal vervoersnetwerk met de focus op de benutting van capaciteit van het water- en spoornetwerk (stimulering en bundeling vervoer over water);


2. Sturen van het goederenvervoer over de hiervoor aangewezen en geschikt gemaakte wegen, spoorlijnen en waterwegen (benutting Betuweroute en veilig en integraal routenetwerk wegvervoer);


3. Het stimuleren van de groeiende trend van slimme en schone logistiek (oa. stedelijke distributie, projecten slim en schoon vervoer).

CDA Statenlid Jan Hutten besluit: âGelderland is gebaat bij een actieve uitvoering van het uitvoeringsprogramma âTransport in Balansâ. Provinciale Staten ziet het belang van goederenvervoer en is bereid hier voor de jaren 2010-2012 fors in te investerenâ.