CDA afdeling Gelderland


CDA verbindt sport en energieverbruik

---

Minder CO2-uitstoot, lagere kosten en een hogere sportdeelname

Tijdens de Provinciale Statenvergadering van woensdag 11 november heeft het CDA met een motie aangegeven dat er belangrijke verbindingen zijn te leggen op het gebied van sportparticipatie, ondersteunen Gelderland Sportland 2016 en het terugdringen van energieverbruik bij zwembaden. Zwembaden zijn verantwoordelijk voor 1% van de CO2-uitstoot in Nederland.

Vorige maand is de commissie Jeugd Zorg en Cultuur van de Provincie Gelderland op werkbezoek gegaan naar Manchester. Dit in het kader van de nieuwe nota van de Provincie, Gelderland Sportland en het Olympisch proof maken van Nederland in 2028. Manchester heeft namelijk op een goede manier verbindingen gelegd met maatschappelijke doelen die men wil bereiken o.a. op sociaal, economisch en welzijnsgebied. Sport is echter ook een middel om individueel op gebieden als welzijn, gezondheid en opvoedkundig te scoren. Dit is echter maar een kleine greep uit de 24 functies die sport en bewegen in zich heeft.

Winnaar
Herman Koster, CDA-Statenlid: ââBij het werkbezoek aan Manchester zijn er veel werkbare voorbeelden gepresenteerd tussen sportdoelen (sportdeelname jongeren) en andere beleidsdoelen waaronder duurzaam energiegebruik. Wat opvalt in Nederland, in tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk, is dat er weinig samenhangend onderzoek is gedaan naar de duurzaamheid en technische verbeteringsmogelijkheden bij zwembaden. Het zou prachtig zijn als gemeenten fors kunnen besparen op de zwembadkosten waarbij ons milieu de winnaar is. Met deze besparing kunnen gemeenten proberen de deelname aan sport en bewegen extra te stimuleren.â

Winst
Het CDA ondersteunt het Provinciale sportplan in combinatie met een onderzoek naar het duurzaam gebruik van zwembaden. Het college van Gedeputeerde Staten wordt opgeroepen om te starten met een onderzoek in samenwerking met het NPZ (Nationaal Platform Zwembaden). Dit onderzoek moet in kaart brengen welke milieuwinst voor de zwembaden in Gelderland en daling van exploitatiekosten is te behalen. Verder wil het CDA weten welk subsidiebedrag nodig is om te investeren in duurzaamheid en sportparticipatie. Bij positieve uitkomsten wil het CDA in 2010 een stimuleringsregeling voor gemeenten waarmee uiteindelijk de CO2-uitstoot wordt verminderd, de kosten lager uitvallen en de sportdeelname stijgt.