Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Limburg voortrekker hoogwaterbescherming stroomgebied Maas De Europese Unie heeft twee miljoen beschikbaar gesteld voor het Limburgs project op het gebied van hoogwatermanagement.

Het Euregionaal-Limburgs projectinitiatief op het gebied van hoogwatermanagement is door de Europese Unie goedgekeurd en stelt voor de uitvoering daarvan 2.000.000,- ter beschikking. Centraal binnen dit zogeheten FLOOD-WISE project staat grensoverschrijdende samenwerking binnen 6 belangrijke internationale stroomgebieden. Het stroomgebied Maas is daar één van. Doel is het ontwikkelen van een gezamenlijke strategie voor het invoeren van de nieuwe Europese Hoogwaterrichtlijn. De Euregio Maas-Rijn waarvan de gouverneur Léon Frissen de voorzitter is- treedt op als voortrekker, waarbij de provincie Limburg een belangrijke partner is bij de verwezenlijking van het project. Voor de Provincie betekent dit Interreg-project een unieke kans om haar internationale ambities op gebied van hoogwaterbeheer in stroomgebiedverband te kunnen realiseren Overstromingen en hoogwaterbeheer houden niet op bij de grens en in de praktijk blijken problemen vooral in grensregios op te treden. Een internationale aanpak in stroomgebiedverband wordt door de Europese regelgeving weliswaar gestimuleerd, maar praktische en bestuurskundige verschillen tussen de grensregios blijken die aanpak in de weg te staan, aldus gedeputeerde Bert Kersten.
Aan dit project nemen 15 partners deel uit 11 verschillende landen, waarvan Kroatië, Oekraïne en Wit-Rusland buiten de EU liggen.

12-11-2009 13:38