Erasmus Universiteit Rotterdam

Wolfert van Borselenpenning voor prof.dr. Steven Lamberts

Inspanningen voor Rotterdam gewaardeerd

Prof.dr. Steven Lamberts, voormalig rector magnificus en plaatsvervangend voorzitter van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam, is vrijdag 6 november jl. onderscheiden met de Wolfert van Borselenpenning. Burgemeester Ahmed Aboutaleb speldde de scheidend universiteitsbestuurder de versierselen op tijdens een diner ter gelegenheid van de 96ste dies natalis van de universiteit. Hij prees daarbij de talrijke verdiensten van Lamberts voor de stad, in het bijzonder zijn inspanningen om van de EUR een kleurrijke afspiegeling is van de stad te maken. Eerder dit jaar, tijdens de opening van het academisch jaar, ontving Lamberts uit zijn handen een koninklijke onderscheiding.

Tijdens de uitreiking van de penning ging burgemeester Aboutaleb uitgebreid in op de betrokkenheid van prof.dr. Lamberts bij de vele activiteiten die de universiteit en de Rotterdamse samenleving dichter bij elkaar brachten. Lamberts was een groot pleitbezorger voor meer zichtbaarheid en aanwezigheid van de universiteit in de stad, zoals vorig jaar nog tijdens het grote Erasmusfestival. Hij was actief betrokken bij het nieuwe geboortecentrum van het Sophia Kinderziekenhuis en bij het grote, kostbare Genomics project van het Erasmus MC.

Lamberts leverde een actieve bijdrage aan de internationale contacten van de universiteit, en daarmee aan de wereldwijde uitstraling van de stad. Hij stimuleerde de publieks- en wetenschapscommunicatie, als aanvulling en verlevendiging van het cultureel en maatschappelijk debat in de stad. Tot slot waardeerde de Rotterdamse burgemeester Steven Lamberts als aanjager (en liefhebber!) van een bruisend studentenleven - waarmee Rotterdam zich als studentenstad graag profileert.

De Wolfert van Borselenpenning is een hoge onderscheiding van de stad Rotterdam en werd in 1967 ingesteld ter herinnering aan de stichter van de stad, de edelman Wolfert van Borselen (1250-1299). De onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die in een leidinggevende functie op verschillende terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving.