Politie Groningen

Tolberter (19) verdacht van diefstal, verduistering en oplichting

Leek/Oldekerk, 12-11-2009 o De politie heeft woensdagavond een 19-jarige inwoner van Tolbert aangehouden op verdenking van diefstal, verduistering en oplichting. De man had eerder die avond een eenzijdig verkeersongeval gehad in Oldekerk. Uit onderzoek na het ongeval bleek dat de auto niet was teruggebracht na een proefrit. De verdachte is er vaker vandoor gegaan met geleende autos. Ook heeft hij diverse andere strafbare zaken op zijn kerfstok.

Onjuiste kentekenplaten

Woensdagavond kreeg de meldkamer van de politie een 112-melding dat een automobilist op de Eekebuursterweg in Oldekerk in een sloot was gereden. De 19-jarige bestuurder raakte niet gewond. Uit onderzoek bij het ongeval kwam naar voren dat de kentekenplaten niet overeenkwamen met het voertuig dat in de sloot lag. De auto bleek te zijn meegenomen bij een autobedrijf in Grootegast. De bestuurder werd direct aangehouden.

Doorgereden na ongeval

De Tolberter bleek op het politiebureau van meer strafbare zaken te worden verdacht. Zo was hij zeer waarschijnlijk ook de bestuurder van een auto die 5 november op de Zonnelaan in Groningen een 23-jarige fietsster aanreed. De automobilist ging er na de aanrijding vandoor en liet het slachtoffer achter. De auto waarin hij reed was eerder die week niet teruggebracht na een proefrit.

Proefrit

In totaal lijkt het erop dat de verdachte sinds september in de noordelijke provincies zeker acht autos niet heeft teruggebracht nadat hij deze had meegekregen voor een proefrit. Daarnaast heeft hij vanaf diezelfde periode bij een onbekend aantal tankstations getankt zonder te betalen. Eind augustus verbleef de man enkele nachten in een hotel in Oostwold en vertrok zonder te betalen.

Alert

De politie zet het onderzoek naar de man voort en waarschuwt autobedrijven alert te zijn bij het meegeven van een auto tijdens een proefrit. Ook adviseert de politie autobedrijven sleutels van autos op een plek te bewaren waren externen niet bij kunnen. De verdachte zit nog vast voor verder verhoor.