Gemeente Langedijk


* Positief rekeningsaldo verwacht in Eindejaarsrapportage 2009

Positief rekeningsaldo verwacht in Eindejaarsrapportage 2009

12-11-2009 -
Het college van B&W verwacht dit jaar af te sluiten met een positief saldo van zeven ton. Dat staat te lezen in de Eindejaarsrapportage die het college aan de gemeenteraad presenteert. De eindejaarsreportage is een instrument waarmee het gemeentebestuur tussentijds aan de gemeenteraad laat zien op welke onderdelen er door onvoorziene omstandigheden wordt afgeweken van de begroting. Meevallers en tegenvallers
Het positieve saldo is tot stand gekomen door financiële meevallers en tegenvallers tegen elkaar weg te strepen. Een van de grote meevallers van 2009 heeft te maken met de kosten voor personeel en materieel. Het college verwacht per saldo vier ton minder uit te geven dan begroot. Dit wordt deels veroorzaakt door niet ingevulde vacatures. De algemene uitkering van het Rijk valt drie ton hoger uit. De gemeente krijgt vanuit het Rijk meer geld voor de WMO, voor de impuls brede scholen, sport en cultuur en voor taalcoaches en inburgering. Er was in 2009 ook sprake van kostenposten die juist hoger uitvielen dan gedacht. Dat geldt bijvoorbeeld voor het leerlingenvervoer.

Doorschuiven budgetten naar 2010
Het verwachte positieve rekeningsaldo betekent niet dat dat geld allemaal ook echt over is. Het college stelt voor de volgende projecten (budgetten) door te schuiven naar 2010:
- de reconstructie van de Vinkenlaan,

- de aanpassing van de Bloemenbuurt,

- het monumentenbeleid,

- de welstandsnota,

- de renovatie van het groen Langeweide / Korteweide,
- en de aanleg van het wandelpad Langebalkbrug - Roskamsluis. Totaal wordt voorgesteld zes ton te reserveren voor het doorschuiven van budgetten. Het resterende saldo gaat naar de algemene reserve.

Besluitvorming
In de gemeenteraadsvergadering van 8 december beslist de Raad of zij haar goedkeuring geeft aan de voorgestelde begrotingswijzigingen en budgetverschuivingen in de Eindejaarsrapportage 2009.