Gemeente Valkenswaard

Veehouderijen kunnen ook zorgen voor verbetering luchtkwaliteit

Veehouderijen kunnen ook zorgen voor verbetering luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit | veehouderijen

De gemeente Valkenswaard werkt samen met andere gemeenten in de provincie Noord-Brabant aan een schonere lucht voor alle burgers. De luchtkwaliteit in de provincie moet namelijk stukken beter. Vooral het verkeer en de intensieve veehouderij zorgen voor de uitstoot van ongezonde stoffen. En die ongezonde stoffen kunnen leiden tot gezondheidsklachten, vooral bij bepaalde risicogroepen, zoals ouderen en kinderen.

Veehouderijen en fijn stof
Vooral het verspreiden van stro en de activiteit in de stallen waar de dieren leven, zorgt voor hoge uitstoot van stof. De kleinste deeltjes die in de lucht komen, die we niet zien of ruiken, maar die wel gevolgen hebben voor onze gezondheid. De huid, het voedsel en de mest van kippen, varkens en koeien bevatten ook fijn stofdeeltjes die zich verspreiden.

Maatregelen
De lucht die uit de ventilatieroosters van de stallen komt, is vaak de boosdoener. Met behulp van een luchtwasser zorgen veehouders ervoor dat de lucht die uit de ventilatiesystemen komt, schoner is. De luchtwasser zorgt er niet alleen voor dat de lucht minder fijn stof bevat, maar ook dat de geur die door de ventilatoren van de stallen naar buiten komt, wordt gefilterd. Dit is vooral voor de omwonenden een grote verbetering.

Positieve effecten
De luchtwassers of andere maatregelen hebben niet alleen positieve effecten op de luchtkwaliteit en de geuruitstoot, ook de veehouders zelf hebben er profijt van. Het nadeel van de luchtwassers is de kostprijs. De aanschaf van een luchtwasser is duur. Bovendien gebruikt de luchtwasser stroom en water, waardoor ook het gebruik geld kost. Om in deze kosten tegemoet te komen, geeft de provincie Noord-Brabant subsidie voor het plaatsen van een luchtwasser.

Voor meer informatie over luchtkwaliteit en de subsidies voor luchtwassers: kijk op www.infomil.nl en www.senternovem.nl.