Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

donderdag 12 november 2009 | Weblog

AkzoNobel vergroent inkoop

Yvo de Boer, hoofd van het klimaatbureau van de VN, was vanochtend bij me. We hebben een goed en prettig gesprek gehad. Yvo liet me weten waar volgens hem de kansen en mogelijkheden liggen in Kopenhagen. Zeer verhelderend. Het werd nogmaals duidelijk dat Amerika een zeer belangrijke rol heeft in het wel of niet slagen van de klimaattop.

India en China staan klaar, maar wachten op wat de VS doen. Logisch. President Obama heeft diverse zorgen aan zijn hoofd. Er is in zijn land nog onvoldoende steun voor een vergaand klimaatakkoord. De meeste aandacht gaat uit naar de binnenlandse politiek. Ik hoop dat mijn buitenlandse collega's en ik de druk van buitenaf kunnen blijven opvoeren. Het is zó belangrijk de VS mee te krijgen. Spannend blijft het in elk geval wel.

Een opsteker vond ik het artikel in het Financieele Dagblad (fd.nl, abonnement nodig om in te loggen) van 12 november over AkzoNobel dat zijn leveranciers hard aanpakt wanneer zij niet leveren conform de nieuwe duurzaamheidsmores van het chemieconcern. Die nieuwe mores? Ik kan het beste topman Ton Geurts citeren: "We brengen de toeleveranciers een supplier support visit om hun duurzaamheidsbeleid tegen het licht te houden. Indien nodig, verstrekken we een verbeterplan. Als je dan na 6 maanden nog over de asbest struikelt of bijvoorbeeld explosiegevaar vaststelt, dan nemen we afscheid."

De nieuwe gedragscode schijnt door 85 procent van de toeleveranciers te zijn ondertekend. Dat heeft een wereldwijd effect. Geurts is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid als topman van een multinational: "We verbruiken al meer dan de aarde aankan, terwijl overbevolking, ontbossing en watersnood toenemen. Multinationals moeten het voortouw nemen voor een andere productiewijze."

Een man naar mijn hart. Het is zeer motiverend steun uit deze sector te krijgen en sterkt mij in mijn overtuiging dat we met duurzaam inkopen en het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen de juiste weg zijn ingeslagen.